Een kromme teen? De een heeft nergens last van, de ander kan er bijna niet meer door lopen.
Voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan door een kromme teen zijn:
- Nagelproblemen, wondjes, eelt of likdoorns op de knokkels en toppen van de teen in kwestie.
- Pijn tijdens het dragen van schoenen, doordat de teen tegen de binnenkant van de schoen drukt.
- Eelt en pijn onder de voorvoet. Dit komt doordat de kromstand van de teen het kopje van het middenvoetsbeentje naar beneden drukt.
- Ontsteking en pijn in het gewrichtje tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.
- Moeilijk kunnen lopen. Dit komt vooral voor bij rigide en pijnlijke hamer- en klauwtenen.
Een hamerteen of klauwteen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Uitleg
Normaal gesproken bestaat er een evenwicht tussen de spieren die de tenen buigen en strekken. Bij hamertenen en klauwtenen is dit evenwicht verstoord en ‘winnen’ de buigspieren. De teen gaat dan krom staan.
Bij een kromme teen is sprake van een hamerteen óf een klauwteen.
- Een hamerteen is een teen waarbij het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje gebogen is, en het gewrichtje tussen het tweede en derde kootje gestrekt. De grote teen heeft maar twee kootjes en kan dus geen hamerteen zijn.
- Bij een klauwteen staan zowel het tweede als het derde kootje gebogen.
- Kun je de hamerteen of klauwteen niet meer rechtbuigen, ook niet met je vingers? Dan heb je een rigide (stijve) hamerteen of klauwteen. Dit kan heel pijnlijk zijn. Is de teen nog wel buigbaar, dan noem je het een flexibele hamer- of klauwteen en heb je waarschijnlijk minder klachten.
Oorzaken
Oorzaken voor het verstoorde evenwicht tussen de voetspieren:
- Vaak is er geen duidelijke oorzaak;
- Aandoeningen als suikerziekte (diabetes) en reuma;
- Slijtage van de teengewrichten;
- Eerder letsel aan de teen;
- Scheefstand van de grote teen (hallux valgus): de grote teen drukt de tweede teen weg en dwingt deze daarmee in hamerstand;
- Een doorgezakte voet of holvoet;
- Een factor die ook kan bijdragen is het dragen van schoenen dragen die aan de voorkant te nauw zijn, of schoenen met hoge hakken.
Onderzoek
Als je een hamerteen of klauwteen hebt, maak je een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.
In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.
Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.
Behandeling
Heb je last van een kromme teen? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:
- Schoenadvies;
- Teenorthese en/of steunzool;
- Als de pijn aanhoudt en andere maatregelen niet genoeg helpen, kan een operatie zinvol zijn.
Verloop
Het is niet altijd mogelijk om de stand van de tenen te verbeteren. Behandeling kan wel zorgen voor verlichten of verhelpen van de pijn en het ongemak.