We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Klachtenwijzer

Knieblessures bij kinderen en jongeren

Ben je tussen de 8 en 15 jaar, heb je kniepijn en een gevoelige bobbel net onder de knieschijf? De kans is groot dat het een vorm van groeipijn is: Osgood-Schlatter. Je ervaart klachten zoals:
 • Pijn net onder de knieschijf, op de plek waar de kniepees hecht aan het scheenbeen;
 • Zwelling net onder de knieschijf;
 • De knie doet vooral pijn tijdens of na activiteiten waarbij de bovenbeenspieren erg actief zijn, zoals fietsen, rennen, springen, sprinten, traplopen, knielen en kniebuigingen;
 • De kniepijn kan zowel geleidelijk als plotseling ontstaan en is vaak wisselend aanwezig;
 • Soms blijft een bobbel bestaan nadat de pijn verdwenen is. Er is ontstaat op die plek na enkele maanden wat meer botweefsel dan normaal.
Kniepijn door Osgood-Schlatter komt het vaakst voor bij jongens en meisjes tijdens de groeispurten die veel sporten.

Uitleg

Osgood-Schlatter is een blessure vlak onder de knie. De blessure ontstaat door overbelasting van de bovenbeenspieren tijdens de groeispurt. Deze bovenbeenspieren hechten aan op de knieschijf en worden door een kniepees verbonden met een plek op het scheenbeen, vlak onder de knie, de zogenaamde tuberositas tibiae. Als de kniepees voortdurend aan deze plek trekt, raakt de nog niet verbeende groeikern van de tuberositas tibiae overbelast.

Oorzaken

De aandoening komt het meeste voor tijdens de groei: bij jongens tussen de tien en vijftien jaar, bij meisjes tussen de acht en dertien jaar. Dit komt doordat op die leeftijd het kraakbeen van de groeikern nog niet is omgezet in bot. Kraakbeen is minder sterk dan bot en kan minder belasting verdragen. Zodra de groeispurt in snelheid afneemt, nemen de klachten af. Ze zijn volledig weg als de groeikern dicht is en al het kraakbeen omgezet is in bot. De kans op Osgood-Schlatter neemt toe:
 • Als het kind (plotseling) intensief sport en een groeispurt doormaakt;
 • Bij spierverkorting. Botten groeien vaak sneller dan spieren, waardoor er meer spanning komt te staan op spieren en pezen en dus ook op de tuberositas tibiae;
 • Bij een afwijkende voetenstand;
 • Als het kind schoenen draagt die niet passen bij de activiteit;
 • Bij een verkeerde looptechniek.

Onderzoek

Heb je kniepijn en een gevoelige bobbel net onder de knieschijf? Maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.

Behandeling

Meestal herstelt de Osgood schlatter vanzelf bij voldoende rust, en verdwijnen de klachten als de groeispurt voorbij is. We kunnen je adviezen geven om de pijn te verminderen.

Verloop

De klachten kunnen enkele maanden tot soms wel twee jaar aanhouden. Meestal gaan ze vanzelf over als je bent uitgegroeid.

Leefregels

 • Pas het aantal trainingen en de frequentie aan aan wat je lichaam aankan.
 • Als de pijn licht is, kan het genoeg zijn om wat minder te sporten. De gevoelige bobbel is nog wel aanwezig, maar dit kan geen kwaad.
Lees meer

Gerelateerde klachten:

Tenenloop bij kinderen

Als kinderen net beginnen met lopen, is er niks aan de hand. Maar blijft de tenengang langdurig bestaan, dan kan behandeling nodig zijn. Langdurige tenengang bij kinderen kan leiden tot...

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Veel pijn aan de achterkant van de hiel? Dat kan duiden op een peesprobleem, maar de pijn kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ervaar je...

Zenuwbeknelling in de achtervoet joggersvoet

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven. De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling....

Klachtenwijzer

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle