We zijn gesloten van 24 december 2024 t/m 1 januari 2025

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Klachtenwijzer

Klompvoet

De klompvoet is een meestal aangeboren afwijking waarbij het onderbeen en de voet de kenmerkende vorm van een golfclub hebben. De Engelse naam daarvoor is ‘clubfoot’. Kenmerken van een klompvoet zijn:
  • De voet staat naar beneden en naar binnen gekanteld en de voorvoet wijst naar binnen, waardoor een kommavorm ontstaat;
  • Verkorte achillespees.

Uitleg

De ene klompvoet is de andere niet. Bij de een is de afwijking in de stand van de voet meer uitgesproken dan bij de ander. De soepelheid van bewegen verschilt, en de ene voet is minder gedrongen van vorm dan de andere. De stand van bepaalde botten van de enkel en voet kunnen van vorm veranderd zijn, met name van het sprongbeen (een botje in de voet). Ook de rest van het bewegingsapparaat van de voet en het onderbeen vertoont afwijkingen. De achillespees, de spieren aan de achterkant van het been en de voetspieren zijn te kort, terwijl de spieren aan de voorkant en buitenkant van het onderbeen te lang zijn. Gewrichtskapsels, peesbladen en bindweefselbanden zijn verdikt. Jonge klompvoetpatiënten hebben een iets grotere kans op heupdysplasie. Dat is een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed is ontwikkeld.

Oorzaken

  • De klompvoet is bijna altijd een aangeboren afwijking, waarbij er diverse afwijkingen zijn aan de voet en het onderbeen. Erfelijkheid speelt een rol.
  • In een enkel geval ontstaat een klompvoet op latere leeftijd. De oorzaak is dan vaak een ongeval of letsel aan een van de zenuwen die het onderbeen en de voetspieren verzorgen.

Onderzoek

Kort na de geboorte wordt gestart met de behandeling. Voor een aangepaste schoenen kun je een afspraak maken bij het Expertisecentrum Voet & Beweging. In ons centrum heb je een afspraak met een orthopedisch schoenmaker.

Behandeling

Kinderen die in Nederland met klompvoetjes worden geboren krijgen allemaal dezelfde behandeling, waarbij de voetjes zonder operatie worden gecorrigeerd. Deze behandeling staat beschreven in een landelijke richtlijn. In het kort:
  • Het voetje wordt kort na de geboorte met de hand soepel gemaakt. Deze gecorrigeerde stand wordt vastgezet met gips.
  • Na ongeveer zes weken ingipsen volgt een kleine ingreep waarbij de achillespees wordt verlengd.
  • Na deze ingreep krijgt het kind een brace, meestal tot en met het vierde levensjaar. De brace zorgt ervoor dat de voetjes in de juiste stand blijven groeien.
  • Het kind krijgt voor de brace schoentjes op maat.
Lees meer

Gerelateerde klachten:

Tenenloop bij kinderen

Als kinderen net beginnen met lopen, is er niks aan de hand. Maar blijft de tenengang langdurig bestaan, dan kan behandeling nodig zijn. Langdurige tenengang bij kinderen kan leiden tot...

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Veel pijn aan de achterkant van de hiel? Dat kan duiden op een peesprobleem, maar de pijn kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ervaar je...

Zenuwbeknelling in de achtervoet joggersvoet

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven. De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling....

Klachtenwijzer

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle