De klompvoet is een meestal aangeboren afwijking waarbij het onderbeen en de voet de kenmerkende vorm van een golfclub hebben. De Engelse naam daarvoor is ‘clubfoot’.
Kenmerken van een klompvoet zijn:
- De voet staat naar beneden en naar binnen gekanteld en de voorvoet wijst naar binnen, waardoor een kommavorm ontstaat;
- Verkorte achillespees.
Uitleg
De ene klompvoet is de andere niet. Bij de een is de afwijking in de stand van de voet meer uitgesproken dan bij de ander. De soepelheid van bewegen verschilt, en de ene voet is minder gedrongen van vorm dan de andere. De stand van bepaalde botten van de enkel en voet kunnen van vorm veranderd zijn, met name van het sprongbeen (een botje in de voet). Ook de rest van het bewegingsapparaat van de voet en het onderbeen vertoont afwijkingen. De achillespees, de spieren aan de achterkant van het been en de voetspieren zijn te kort, terwijl de spieren aan de voorkant en buitenkant van het onderbeen te lang zijn. Gewrichtskapsels, peesbladen en bindweefselbanden zijn verdikt. Jonge klompvoetpatiënten hebben een iets grotere kans op heupdysplasie. Dat is een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed is ontwikkeld.
Oorzaken
- De klompvoet is bijna altijd een aangeboren afwijking, waarbij er diverse afwijkingen zijn aan de voet en het onderbeen. Erfelijkheid speelt een rol.
- In een enkel geval ontstaat een klompvoet op latere leeftijd. De oorzaak is dan vaak een ongeval of letsel aan een van de zenuwen die het onderbeen en de voetspieren verzorgen.
Onderzoek
Kort na de geboorte wordt gestart met de behandeling. Voor een aangepaste schoenen kun je een afspraak maken bij het Expertisecentrum Voet & Beweging. In ons centrum heb je een afspraak met een orthopedisch schoenmaker.
Behandeling
Kinderen die in Nederland met klompvoetjes worden geboren krijgen allemaal dezelfde behandeling, waarbij de voetjes zonder operatie worden gecorrigeerd. Deze behandeling staat beschreven in een landelijke richtlijn. In het kort:
- Het voetje wordt kort na de geboorte met de hand soepel gemaakt. Deze gecorrigeerde stand wordt vastgezet met gips.
- Na ongeveer zes weken ingipsen volgt een kleine ingreep waarbij de achillespees wordt verlengd.
- Na deze ingreep krijgt het kind een brace, meestal tot en met het vierde levensjaar. De brace zorgt ervoor dat de voetjes in de juiste stand blijven groeien.
- Het kind krijgt voor de brace schoentjes op maat.