4.5/5

Zoek

Search
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Gratis hardloopspreekuur
Gratis hardloopspreekuur
Previous
Next

Klachtenwijzer

Kapselontsteking teengewricht

Pijn aan de voorvoet kan komen door irritatie of een ontsteking van het gewrichtskapsel van een van de tenen.  Je ervaart klachten zoals:
  • Het bewegen van de voorvoet en de tenen doet pijn;
  • Een stekende of zeurende pijn onder de bal van de voet;
  • Soms ook zwelling en roodheid onder de bal van de voet;
  • Pijn en stijfheid aan de teengewrichten;
  • Sommige bewegingen zijn moeilijk of onmogelijk door de zwelling en pijn. Vooral in de ochtend en aan het eind van de dag, als je je voet hebt belast, en bij het afwikkelen en afzetten van de voet tijdens lopen en rennen.
De medische term voor ontsteking van het gewrichtskapsel van een teengewricht (door medici MTP-gewricht of metatarsofalangeaal gewricht genoemd) is capsulitis.

Uitleg

Elk gewricht in het lichaam is omgeven door een stevig gewrichtskapsel. Ook de teengewrichten. Het gewrichtskapsel houdt de botten bij elkaar. Aan de binnenkant van het gewrichtskapsel zit een slijmvlieslaag. Ook zitten in het gewrichtskapsel zenuwen en ‘sensoren’ die aan je doorgeven hoeveel spanning er op het gewricht staat.

Oorzaken

Een kapselontsteking van het teengewricht ontstaat door overbelasting (te veel druk op het gewricht en gewrichtskapsel tijdens staan en lopen). 

Onderzoek

Als je pijn aan de voorvoet hebt, maak je een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken. Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Heb je last van een kapselontsteking van het teengewricht? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:
  • (Tijdelijk) verminderen of zelfs stoppen van activiteiten die pijn veroorzaken;
  • Schoenadvies voor alledaagse activiteiten en sporten. Vaak helpt het om schoenen te dragen waarbij de hak 1 tot 2 cm hoger is dan de zool en die een natuurlijke afrol hebben;
  • Helpen bovenstaande maatregelen niet? Dan kan de behandelaar een op maat gemaakte steunzool of schoenaanpassing aanmeten. Dit zorgt voor een betere drukverdeling, waardoor overmatige druk op de voorvoet wordt voorkomen. 

Verloop

Het resultaat van behandeling van een ontstoken teengewricht is goed.
Lees meer

Gerelateerde klachten:

Tenenloop bij kinderen

Als kinderen net beginnen met lopen, is er niks aan de hand. Maar blijft de tenengang langdurig bestaan, dan kan behandeling nodig zijn. Langdurige tenengang bij kinderen kan leiden tot...

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Veel pijn aan de achterkant van de hiel? Dat kan duiden op een peesprobleem, maar de pijn kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ervaar je...

Zenuwbeknelling in de achtervoet joggersvoet

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven. De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling....

Klachtenwijzer

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle