Bij een holvoet is er een hoge wreef, de voetboog is hoger dan gemiddeld. De klachten verschillen van mens tot mens.
Je kunt bij een holvoet klachten ervaren zoals:
- Pijn in de bal van de voet;
- Pijn aan de grote teen;
- Drukpijn op de buitenkant van de voet;
- Sneller door de enkels zwikken;
- Likdoorns en extra eelt;
- Hamertenen of klauwtenen;
- Schoenen zitten (te) strak;
- Het is niet eenvoudig om schoeisel met een goede pasvorm te vinden.
Uitleg
Bij een holvoet is er sprake van een hoge wreef doordat de voetboog abnormaal gebogen is. Daardoor is het oppervlak van de voet dat de grond raakt kleiner en drukt het lichaamsgewicht naar verhouding veel zwaarder op de bal van de voet en de hiel.
Meestal staat ook de hiel scheef en staan de tenen krom. Ook ontstaan door de holvoet gespannen voetzolen en een te strakgespannen achillespees. Mensen met holle voeten hebben in het algemeen wat stijvere voetgewrichten, lopen vaker over de buitenkant van de voeten en kunnen meer last hebben van eelt en likdoorns. In het begin zijn de afwijkingen nog soepel, maar uiteindelijk kan een stugge holvoet ontstaan, waarbij de hiel en enkel naar binnen kantelen. Dit is de zogenaamde rigide cavovarusvoet.
Oorzaken
- Een neurologische aandoening van de zenuwen die de voetspieren aansturen. De spieren trekken de voet te hard naar binnen en te weinig naar buiten. Dit is bij ongeveer tweederde van de holvoeten het geval.
- In de overige gevallen is geen duidelijke oorzaak te vinden.
Onderzoek
Als je klachten hebt door een holvoet, maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.
In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.
Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.
Behandeling
De volgende behandelingen zijn mogelijk:
- Op maat gemaakte steunzolen;
- Orthopedische schoenen;
- Soms: operatie. Omdat holvoeten sterk kunnen verschillen, zijn verschillende operaties mogelijk. Na een operatie gaat er gips om de voet, gevolgd door oefentherapie.
Verloop
De oorzaken en ernst van de holvoet, de klachten, de behandeling en het verloop verschillen van mens tot mens. Als je je steunzolen of orthopedische schoenen draagt en de oefeningen doet, zal dat je klachten verlichten.