4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Klachtenwijzer

Hielpijn / Achillespeesklachten

Bij pijn aan de achterkant van de hiel gaat het vaak om achillespeesklachten. De achillespees is gevoelig voor blessures. Welke klachten je hebt, hangt af van de oorzaak en ernst van de blessure. Je kunt bijvoorbeeld klachten ervaren zoals:
 • Lichte pijn en stijfheid na een sportactiviteit. Als je deze klachten negeert, kan de pijn verergeren en blijven, ook bij andere activiteiten of in rust;
 • Pijn als je na rust weer gaat lopen;
 • Een zwelling bij de hiel of verdikking van de achillespees boven de hiel;
 • Tijdens het bewegen kan bij de achillespees een licht kraken hoorbaar zijn;
 • Bij een scheuring: plotselinge hevige pijn laag achter op de kuit, waarna lopen niet meer lukt en er geen kracht is om op de teen te gaan staan.
Achillespeesproblemen komen het meest voor bij mensen tussen de 35 en 45 jaar, en meer bij mannen dan bij vrouwen.

Uitleg

Elke spier heeft aan beide uiteinden een pees, waarmee de spier aanhecht op een bot. Peesweefsel is erg sterk en trekvast. De kuit bestaat uit twee grote spieren. Die spieren komen laag in de kuit samen en hechten via de achillespees aan op het hielbeen van de voet. De achillespees is de grootste en sterkste pees van het menselijk lichaam. Maar hij is ook kwetsbaar. Dat komt doordat hij matig doorbloed is; dat maakt de pees gevoelig voor overbelasting en zorgt ervoor dat herstel bij overbelasting ook trager verloopt. Zelfs bij goedgetrainde professionele atleten kunnen daardoor achillespeesproblemen ontstaan. De achillespees is belangrijk voor een normale wandelgang, voor looppas en voor activiteiten die een krachtige voetafzet vragen, zoals springen en sprinten.

Oorzaken

Achillespeesproblemen komen voor bij iedere sport waarin hardlopen, springen en andere herhaalde hoge trek- en rekkrachten een rol spelen. Ze ontstaan door overbelasting. Die overbelasting ontstaat soms door een eenmalige plotselinge belasting – denk aan een val die opgevangen moet worden of aan een weekend lang plafonds witten. Maar meestal gaat het om regelmatige momenten van overbelasting in de loop van jaren. Hierdoor ontstaan kleine microscheurtjes. Als daar niets aan gedaan wordt, kunnen die tot langdurige problemen leiden. Oorzaken van een overbelaste achillespees zijn o.a.:
 • Vermindering van de spierkracht en lenigheid van de kuitspieren;
 • Standafwijkingen van de voet;
 • Verandering van trainingsintensiteit;
 • Slechte looptechniek (waarbij de voet te veel naar binnen of naar buiten kantelt), of instabiliteit van de enkels);
 • Wisselingen van loopondergrond;
 • Slechte schoenen (versleten, knellend, te weinig schokdemping, slechte hielkap);
 • Overgaan op platte schoenen na lange tijd hoge hakken te hebben gedragen;
 • Te veel springen, keren, wenden;
 • Te eenzijdig of te fanatiek sporten of een plotselinge toename van belasting. 

Onderzoek

Als je achillespeesklachten hebt, maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken. Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Heb je last van achillespeesklachten? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:
 • Wegnemen van de overbelasting. Dit kan door het aanpassen van het sportschema, door meer rust te nemen, door betere schoenen te dragen en door de stand van de voet te verbeteren met een individueel op maat gemaakte steunzool.
 • Bij een achillespeesscheuring kan de behandelaar ervoor kiezen om de voet met een gipsspalk of met tape in spitsstand te houden of operatief in te grijpen. 

Verloop

Achillespeesproblemen die plotseling zijn ontstaan, verdwijnen meestal ook weer snel. Heb je klachten door jarenlange overbelasting? Dan kan het lang duren voor je weer klachtenvrij bent.

Leefregels

 • Kies tijdelijk een sport waarbij je de pees minder belast, zoals zwemmen.
 • Ken je grenzen en volg een verstandig trainingsprogramma.
 • Draag goede sportschoenen die passen bij je sport en bij je lichaam.
 • Het is onduidelijk of rekken en strekken nuttig is voor de sportprestaties en het voorkomen van blessures, en op oudere leeftijd kan het averechts werken: door het rekken en strekken kunnen er hele kleine scheurtjes in de pees ontstaan.
Lees meer

Gerelateerde klachten:

Tenenloop bij kinderen

Als kinderen net beginnen met lopen, is er niks aan de hand. Maar blijft de tenengang langdurig bestaan, dan kan behandeling nodig zijn. Langdurige tenengang bij kinderen kan leiden tot...

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Veel pijn aan de achterkant van de hiel? Dat kan duiden op een peesprobleem, maar de pijn kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ervaar je...

Zenuwbeknelling in de achtervoet joggersvoet

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven. De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling....

Klachtenwijzer

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle