ETALAGEBENEN

(CLAUDICATIO INTERMITTENS / PERIFEER ARTERIEEL VAATLIJDEN (PAV))

Krijg je na een tijdje lopen last van een krampachtige pijn in een of beide benen? Dat kan wijzen op een ‘etalagebeen’. Bij een etalagebeen krijgen de spieren in de benen te weinig zuurstof omdat de slagaderen vernauwd zijn.

Je ervaart klachten zoals:

  • Een krampachtige pijn in je been na een eindje lopen. Verder lopen lijkt niet meer mogelijk. Na een paar minuten rust gaat het over;
  • De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren;
  • Sommige mensen hebben alleen last na een flink eind lopen. Bij ernstige vernauwingen treden de problemen al na enkele tientallen meters op;
  • Bij meerdere vernauwingen en bij een afsluiting van het bloedvat kan je zelfs in rust last krijgen van pijn. Rustpijn treedt vaak ’s nachts op als je in bed ligt en begint meestal met pijn in de tenen en (voor)voeten.

De term etalagebenen is bedacht omdat mensen zich een houding willen geven als ze door de pijn noodgedwongen moeten stoppen met lopen. Ze kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

De medische term voor etalagebenen is claudicatio intermittens. Ook de naam perifeer arterieel vaatlijden (PAV) wordt wel gebruikt.

Uitleg

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. Als je beenspieren zich inspannen, bijvoorbeeld bij lopen, rennen of traplopen, hebben ze meer zuurstof en dus meer bloed nodig. Zijn de slagaders vernauwd, dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Vernauwing van de slagaders ontstaat door slagaderverkalking (atherosclerose). Het zuurstoftekort in de spieren veroorzaakt de pijn in je been. Met rust verdwijnt de pijn weer.

Van kleine vernauwingen in de bloedvaten merk je niets. Pas als een slagader meer dan 70% vernauwd is, ervaar je klachten.

Oorzaken

Etalagebenen worden veroorzaakt door vernauwing of verstopping van de slagaders in de benen. Meestal komt dit door slagaderverkalking. Belangrijke risicofactoren bij slagaderverkalking zijn roken, een te hoog cholesterolgehalte (en ongezonde voeding), te weinig lichaamsbeweging en diabetes mellitus.

Onderzoek

Heb je last van een etalagebeen, maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je een verwijzing nodig van je huisarts of vaatspecialist.

In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.

Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Heb je een etalagebeen? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:

  • Looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut;
  • Leefstijlbegeleiding;
  • Op maat gemaakte steunzolen;
  • Medicijnen die de aderverkalking vertragen;
  • Operatie (zoals een dotterbehandeling of bypass). 

Verloop

Vernauwing aan de slagaders van de benen is een chronische aandoening. De behandeling is vaak succesvol.

Leefregels

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, stop met roken en eet gezond.

Kijk voor meer informatie op https://claudicationet.nl/nl