Enkelblessure / verzwikking

Distorsie of ruptuur van de enkelbanden

Een verzwikking van de enkel is een van de meest voorkomende enkelblessures. De enkelbanden kunnen hierbij uitrekken of inscheuren. 

Je ervaart klachten zoals:

 • Zwelling;
 • Pijn bij lopen en belasting;
 • Een onzeker, instabiel gevoel in de enkel;
 • Niet goed op de voet kunnen staan. 

Ongeveer de helft van de verzwikkingen ontstaat tijdens het sporten. Een verzwikking van de enkel komt het meest voor bij jonge mannen (15-35 jaar), vooral bij voetballers. Andere risicosporten zijn zaalvoetbal, handbal, veldhockey, atletiek, basketbal en volleybal.

Uitleg

Je enkelgewricht vormt de verbinding tussen voet en onderbeen. Om voet en onderbeen bij elkaar te houden en stevigheid te geven aan het enkelgewricht, zitten om het gewricht heen enkelbanden (ligamenten) en een gewrichtskapsel; ook lopen er pezen langs. Ondanks al deze structuren kan het voorkomen dat de enkel omklapt, meestal naar buiten. Meestal gaat het om een blessure van de voorste en de middelste enkelband aan de buitenkant van de enkel. 

Oorzaken

Bij het verzwikken van de enkel kunnen de enkelbanden uitrekken of scheuren. In sommige gevallen raakt ook het kraakbeen beschadigd; dit komt vooral voor bij sporters, bijvoorbeeld door een missprong.

De kans op een enkelbandblessure is groter bij:

 • Een verminderde balans;
 • Mensen die al eerder door hun enkel zijn gegaan;
 • Fysiek contact met medespelers tijdens het sporten;
 • Mensen die hun enkel te veel, te weinig of verkeerd belasten. 

Onderzoek

Als je door je enkel bent gegaan, maak je een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.

In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken. Een uitgebreide loopanalyse en echografie maken deel uit van het onderzoek. Dit kunnen we binnen ons centrum aanbieden. Je hoeft voor een loopanalyse en echo dus niet te worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Heb je een enkelblessure? Dan zijn afhankelijk van de soort en ernst de volgende behandelingen mogelijk:

 • Belasten op geleide van pijn en oefeningen om de enkelstabiliteit te vergroten;
 • Tape of brace (voor kortere of langere tijd);
 • Een op maat gemaakte steunzool;
 • Schoenadvies;
 • Ga je bij het minste of geringste door je enkel? En hebben andere maatregelen niet genoeg geholpen? Dan wordt soms gekozen voor een operatie. 

Verloop

Hoe lang het duurt voor je hersteld bent van de enkelblessure, hangt af van de soort blessure en de ernst ervan. Bij een overrekking (‘distorsie’) herstel je meestal snel. Meestal neemt de pijn in de eerste twee weken af. Direct na een acute enkelverzwikking kunnen veel mensen niet werken. Na zes weken heeft 90% van de geblesseerden het werk hervat. 60-90% sport binnen 12 weken weer op hetzelfde niveau als vóór de enkelblessure.

In een derde tot de helft van de gevallen houd je na een enkelblessure last van chronische pijn of blijft je enkel instabiel en onzeker voelen. Je houdt last van zwikklachten, zelfs al bij een kleine misstap, en kunt je enkel niet evenveel belasten als de ‘goede’ enkel. Afname van kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen spelen hierin vaak ook een rol.

Leefregels

Heb je eerder een enkelblessure gehad? Dan kun je de kans dat het je nogmaals overkomt verkleinen door tijdens het sporten of bij andere belastende activiteiten tijdelijk een brace of tape te gebruiken. Ook het dragen van de juiste schoenen helpt om de kans op herhaling te verkleinen.

Contact

Maak gemakkelijk een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging via de onderstaande knop.