Een beetje eelt op je voet is goed, het beschermt de huid. Maar te veel eelt is ontsierend en kan klachten geven.
Heb je last van overtollig eelt op je voet, dan kan je klachten ervaren zoals:
- Een branderig gevoel of pijn;
- Eeltkloven (diepe groeven), met name rondom de hiel. Deze kunnen erg pijnlijk zijn bij staan en lopen, en kunnen gaan bloeden;
- Likdoorns of eksterogen.
De medische term is
callus.
Uitleg
Een dun laagje eelt op je voeten of handen is gezond en heel normaal. Eelt fungeert als natuurlijke beschermlaag voor de meer gevoelige huid eronder. De meeste mensen hebben vooral eelt onder de bal van de voet en de hiel.
Bij plaatselijke druk of wrijving maakt je lichaam vlak onder de bovenste huidlaag steeds nieuwe cellen aan. Bij
overtollige eeltvorming zijn dat er meer dan er aan de oppervlakte afsterven, waardoor er een opeenhoping ontstaat. Wanneer het eelt dikker wordt, geeft dit meer druk tegen de huid en ontstaat er pijn of een branderig gevoel.
Bij staan of lopen komt er door je lichaamsgewicht druk op je voeten te staan. Vooral bij een afwijkend stand van je voeten of enkel. De huid moet een beetje kunnen uitrekken en uitspreiden om deze druk op te vangen. Als de huid te droog en onvoldoende soepel is om te kunnen uitrekken, zal hij scheuren. Een wond in een eeltkloof is pijnlijk en kan gaan bloeden. Als op een klein deel van de huid eelt ontstaat, dan kan zich daar een pijnlijke likdoorn vormen.
Oorzaken:
Plaatselijke druk of wrijving kan ontstaan door:
- Niet goed passende schoenen;
- Schuifkrachten van de voet in de schoen;
- Afwijkende stand van je voeten;
- Afwijkend looppatroon;
- Afname van vetweefsel onder de voeten als gevolg van ouderdom;
- Droge huid;
- Overgewicht;
- Verandering van temperatuur of hitte (zoals bij wandelaars of sporters);
- Veranderde samenstelling van zweet;
- Bepaalde huidziektes.
Onderzoek
Als je last hebt van overtollig eelt, maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.
In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.
Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. Hij of zij kijkt daarbij ook naar de schoenen die je draagt en naar je looppatroon.
In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.
Behandeling
Heb je last van overtollig eelt? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:
- Zelf eelt verwijderen; <link naar blog Eelt verwijderen: doe het zelf!>
- Pedicure;
- Andere oplossingen afhankelijk van de oorzaak, bijvoorbeeld correctie van de stand van de voeten of looppatroon;
- Doorverwijzing naar een huidspecialist.
Leefregels
- Je kunt eelt vaak voorkomen door goed voor je voeten te zorgen. Smeer je voeten bijvoorbeeld elke avond in met zalf of babyolie. Dit houdt de huid flexibel.
- Zorg voor goed passende schoenen, loop niet te veel op slippers of ander schoeisel met een dunne zool.
- Houd je ondanks een goede voetverzorging last van overtollig eelt? Maak dan een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging. Wij helpen je de problemen te achterhalen en een passende oplossing te kiezen.