We zijn gesloten van 24 december 2024 t/m 1 januari 2025

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Kinderobesitas

Een groeiend probleem dat vraagt om actie

Kinderobesitas neemt in Nederland in een alarmerend tempo toe. Recente cijfers van het CBS laten zien dat 12 procent van de kinderen te zwaar is, waarvan 4 procent obesitas heeft. Deze trend brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee, zowel op korte als lange termijn. De meeste kinderen met obesitas worden op latere leeftijd ook volwassenen met obesitas, wat een enorme druk legt op de gezondheidszorg.

Sinds de opening van gespecialiseerde obesitaspoliklinieken is een sterke stijging zichtbaar in het aantal kinderen dat behandeling zoekt. De cijfers tonen een toename van 400 procent in ernstige obesitasgevallen. Dit illustreert dat het probleem structureel groter wordt en vraagt om een gecombineerde aanpak van preventie en interventie.

 

Obesitas is meer dan voeding en beweging

Obesitas is een complexe ziekte waarbij de hormoonbalans wordt verstoord. Naast voeding en beweging spelen factoren zoals bewerkt voedsel, geraffineerde suikers, voedseladditieven, milieu-invloeden, medicatie, het microbioom en epigenetica een belangrijke rol. Zodra obesitas ontstaat, raakt het lichaam in een toestand van vetopslag, waardoor het lastig is de ziekte zonder hulp te keren.

Vroegtijdige interventie is essentieel. Veel ouders gaan ervan uit dat kinderen over overgewicht heen groeien, maar dat is vaak niet het geval. Leefstijlinterventies op jonge leeftijd, zelfs bij kinderen van twee jaar oud, kunnen een groot verschil maken en bijdragen aan een gezonder toekomstperspectief.

 

Anti-obesitas medicatie

Voor kinderen waarbij leefstijlinterventies onvoldoende effect hebben, is sinds 2020 anti-obesitas medicatie beschikbaar. Deze medicijnen, bedoeld voor kinderen vanaf 12 jaar, helpen de hormoonbalans te herstellen. Echter, deze middelen zijn duur en worden niet vergoed door zorgverzekeraars, wat leidt tot ongelijkheid in zorg. Het verbeteren van de toegankelijkheid van deze medicatie kan een belangrijke stap zijn in de aanpak van kinderobesitas.

Nederland telt inmiddels 100.000 kinderen met obesitas. Dit is niet alleen een gezondheidsprobleem voor individuen, maar ook een maatschappelijk vraagstuk met grote gevolgen voor de zorg. Het aanpakken van obesitas vraagt om een gezondere leefomgeving en maatregelen die gezonde voeding en beweging stimuleren. Ongezonde producten zijn momenteel vaak goedkoper en makkelijker verkrijgbaar dan gezonde alternatieven. Het doorbreken van deze vicieuze cirkel is essentieel om kinderobesitas tegen te gaan.

 

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle