Waarom ‘een halfuurtje fietsen’ meer zegt dan ‘350 kcal’.
Gewicht verliezen staat altij bovenaan de goede voornemens van een nieuw jaar. We zijn nu al een tijdje onderweg en hoe gaat dit bij jou?
Calorieën tellen is een veelgebruikte methode, maar onderzoekers van de Universiteit Antwerpen vroegen zich af of een alternatief voedingslabel consumenten beter zou kunnen helpen om de energiewaarde van voeding in te schatten.
Voedingsproducten hebben vaak etiketten met totale energiewaarden, uitgedrukt in kcal per 100 gram. Deze cijfers moeten consumenten informeren en aanzetten tot gezondere eetgewoonten, maar slagen hier vaak niet in. Marketingprofessor Nathalie Dens wijt dit aan het feit dat mensen emotionele wezens zijn, geneigd om in de supermarkt direct beloond te worden, wat kan leiden tot ongezonde keuzes.
Bovendien kunnen veel mensen zich weinig voorstellen bij kilocalorieën als maateenheid, waardoor de cijfers moeilijk te interpreteren zijn. Dens benadrukt dat een gebrek aan referentiekader en begrip van deze getallen kan leiden tot een ongezond dieet, wat bijdraagt aan de zorgwekkende wereldwijde obesitasproblematiek.
Om dit probleem aan te pakken, overwegen experts het gebruik van een nieuw labelsysteem genaamd Physical Activity Calorie Equivalent (PACE). In plaats van het aantal kcal toont dit label hoelang je moet wandelen, lopen, fietsen of zwemmen om de energie van een bepaald voedingsproduct te verbranden.
Het onderzoek van de Universiteit Antwerpen vergeleek de nauwkeurigheid en bruikbaarheid van PACE met het traditionele aantal kcal. Het bleek dat hoewel de traditionele telmethode nauwkeuriger was, PACE nog steeds potentieel heeft. Deelnemers presteerden beter naarmate ze meer vertrouwd raakten met het PACE-systeem, wat suggereert dat consumenten tijd nodig hebben om aan deze nieuwe rekenmethode te wennen.
Heb jij ook moeite met calorieën en het inschatten van beweging? Wij bij het Expertisecentrum kunnen u helpen. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!