We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Kies jij voor een half uurtje fietsen of 350kcal?

Waarom ‘een halfuurtje fietsen’ meer zegt dan ‘350 kcal’. 

Gewicht verliezen staat altij bovenaan de goede voornemens van een nieuw jaar. We zijn nu al een tijdje onderweg en hoe gaat dit bij jou?

Calorieën tellen is een veelgebruikte methode, maar onderzoekers van de Universiteit Antwerpen vroegen zich af of een alternatief voedingslabel consumenten beter zou kunnen helpen om de energiewaarde van voeding in te schatten.

Voedingsproducten hebben vaak etiketten met totale energiewaarden, uitgedrukt in kcal per 100 gram. Deze cijfers moeten consumenten informeren en aanzetten tot gezondere eetgewoonten, maar slagen hier vaak niet in. Marketingprofessor Nathalie Dens wijt dit aan het feit dat mensen emotionele wezens zijn, geneigd om in de supermarkt direct beloond te worden, wat kan leiden tot ongezonde keuzes.

Bovendien kunnen veel mensen zich weinig voorstellen bij kilocalorieën als maateenheid, waardoor de cijfers moeilijk te interpreteren zijn. Dens benadrukt dat een gebrek aan referentiekader en begrip van deze getallen kan leiden tot een ongezond dieet, wat bijdraagt ​​aan de zorgwekkende wereldwijde obesitasproblematiek.

Om dit probleem aan te pakken, overwegen experts het gebruik van een nieuw labelsysteem genaamd Physical Activity Calorie Equivalent (PACE). In plaats van het aantal kcal toont dit label hoelang je moet wandelen, lopen, fietsen of zwemmen om de energie van een bepaald voedingsproduct te verbranden.

Het onderzoek van de Universiteit Antwerpen vergeleek de nauwkeurigheid en bruikbaarheid van PACE met het traditionele aantal kcal. Het bleek dat hoewel de traditionele telmethode nauwkeuriger was, PACE nog steeds potentieel heeft. Deelnemers presteerden beter naarmate ze meer vertrouwd raakten met het PACE-systeem, wat suggereert dat consumenten tijd nodig hebben om aan deze nieuwe rekenmethode te wennen.

Heb jij ook moeite met calorieën en het inschatten van beweging? Wij bij het Expertisecentrum kunnen u helpen. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle