4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Kalknagel behandelen: vooral veel geduld nodig

‘Kalknagels’ of schimmelnagels worden ze in de volksmond genoemd: geelwitte of geelbruine dikke nagels. De medische term is onychomycose-nagel. Het goede nieuws: ook al zijn kalknagels misschien niet mooi, het is in principe een onschuldige kwaal. Het slechte nieuws: kalknagels behandelen vergt een lange adem.

Beginnende kalknagel herkennen

Een kalknagel is het resultaat van een schimmel die de nagel binnendringt en daar een infectie veroorzaakt. Vaak is het eerste symptoom een verkleuring, die aan het uiteinde ontstaat en zich richting nagelriem uitbreidt. Geleidelijk wordt de nagel steeds dikker en geelwit of geelbruin. In een later stadium kan de nagel wat gaan brokkelen en loslaten van het nagelbed. Kalknagels komen het meest voor aan de tenen, maar ook vingernagels kunnen last krijgen van onychomycose.

Oorzaken van kalknagels

Iedereen kan een kalknagel krijgen. De kans is groter in vochtige ruimtes, omdat de schimmel die kalknagels veroorzaakt daar meer voorkomt. Heb je een scheurtje in je nagel, dan dringt de schimmel gemakkelijker binnen. En net als andere infecties slaat ook deze schimmelinfectie eerder toe als je een verminderde weerstand hebt.

Kalknagels behandelen

De schimmelinfectie is vaak erg hardnekkig en ook nog eens besmettelijk. Om van de schimmelinfectie af te komen, moet je niet alleen de kalknagel behandelen, maar ook je schoenen en sokken. Dat laatste doe je met een spray of poeder, verkrijgbaar bij de drogist.

Kalknagels laseren, kalknagel verwijderen of druppelen

Voordat de schimmel zelf effectief aangepakt kan worden met een antischimmeltinctuur, of door de kalknagel te laseren, moet de kalknagel eerst dunner gemaakt worden. De pedicure doet dit door de nagel te frezen. De kalknagel verwijderen heeft meestal geen zin, omdat de schimmelinfectie zich vaak ook in de nagelriem genesteld heeft. Het druppelen met een tinctuur moet consequent 1 tot 2 keer per dag gebeuren en wel een jaar lang worden volgehouden. En ben je eenmaal gevoelig voor voetschimmel, dan is het risico van herhaling altijd aanwezig.

Mooie nagels in de zomer

Heb je kalknagels en wil je in de zomer toch mooie blote voeten? Smeer er geen nagellak op, want die laat geen zuurstof door. Laat de pedicure liever een deel van de aangetaste nagel weghalen en weer opbouwen met een gelnagel. Het is een noodoplossing, maar wel een waarmee je in ieder geval open sandalen en slippers kunt dragen.

Kalknagels voorkomen

  • Draag in zwembaden, sauna’s en andere natte ruimtes altijd slippers
  • Zorg voor een schone badmat en deel je nagelknipper niet met anderen
  • Houd je voeten goed droog en verzorg ze goed
  • Zorg voor een gezonde leefstijl, zodat je een goede weerstand hebt

Vragen over kalknagels

Heb je vragen over kalknagels? Neem dan contact op met het Expertisecentrum Voet & Beweging.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle