‘Kalknagels’ of schimmelnagels worden ze in de volksmond genoemd: geelwitte of geelbruine dikke nagels. De medische term is onychomycose-nagel. Het goede nieuws: ook al zijn kalknagels misschien niet mooi, het is in principe een onschuldige kwaal. Het slechte nieuws: kalknagels behandelen vergt een lange adem.
Beginnende kalknagel herkennen
Een kalknagel is het resultaat van een schimmel die de nagel binnendringt en daar een infectie veroorzaakt. Vaak is het eerste symptoom een verkleuring, die aan het uiteinde ontstaat en zich richting nagelriem uitbreidt. Geleidelijk wordt de nagel steeds dikker en geelwit of geelbruin. In een later stadium kan de nagel wat gaan brokkelen en loslaten van het nagelbed. Kalknagels komen het meest voor aan de tenen, maar ook vingernagels kunnen last krijgen van onychomycose.
Oorzaken van kalknagels
Iedereen kan een kalknagel krijgen. De kans is groter in vochtige ruimtes, omdat de schimmel die kalknagels veroorzaakt daar meer voorkomt. Heb je een scheurtje in je nagel, dan dringt de schimmel gemakkelijker binnen. En net als andere infecties slaat ook deze schimmelinfectie eerder toe als je een verminderde weerstand hebt.
Kalknagels behandelen
De schimmelinfectie is vaak erg hardnekkig en ook nog eens besmettelijk. Om van de schimmelinfectie af te komen, moet je niet alleen de kalknagel behandelen, maar ook je schoenen en sokken. Dat laatste doe je met een spray of poeder, verkrijgbaar bij de drogist.
Kalknagels laseren, kalknagel verwijderen of druppelen
Voordat de schimmel zelf effectief aangepakt kan worden met een antischimmeltinctuur, of door de kalknagel te laseren, moet de kalknagel eerst dunner gemaakt worden. De pedicure doet dit door de nagel te frezen. De kalknagel verwijderen heeft meestal geen zin, omdat de schimmelinfectie zich vaak ook in de nagelriem genesteld heeft. Het druppelen met een tinctuur moet consequent 1 tot 2 keer per dag gebeuren en wel een jaar lang worden volgehouden. En ben je eenmaal gevoelig voor voetschimmel, dan is het risico van herhaling altijd aanwezig.
Mooie nagels in de zomer
Heb je kalknagels en wil je in de zomer toch mooie blote voeten? Smeer er geen nagellak op, want die laat geen zuurstof door. Laat de pedicure liever een deel van de aangetaste nagel weghalen en weer opbouwen met een gelnagel. Het is een noodoplossing, maar wel een waarmee je in ieder geval open sandalen en slippers kunt dragen.
Kalknagels voorkomen
- Draag in zwembaden, sauna’s en andere natte ruimtes altijd slippers
- Zorg voor een schone badmat en deel je nagelknipper niet met anderen
- Houd je voeten goed droog en verzorg ze goed
- Zorg voor een gezonde leefstijl, zodat je een goede weerstand hebt
Vragen over kalknagels
Heb je vragen over kalknagels? Neem dan contact op met het Expertisecentrum Voet & Beweging.