4.5/5

Zoek

4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Gratis hardloopspreekuur
Gratis hardloopspreekuur
Previous
Next

Ingegroeide teennagel: wees er vroeg bij!

Een ingegroeide teennagel? Blijf er niet mee doorlopen! Doordat een stukje van de nagel in het nagelbed groeit, ontstaat een wondje, dat gaat ontsteken. De teen wordt rood en pijnlijk. Soms zo pijnlijk dat je je schoenen niet meer aankunt en dat zelfs aanraking met beddengoed niet goed te verdragen is. Vaak kun je het ingroeien van teennagels voorkomen. Maar niet altijd. Wees er in ieder geval zo vroeg mogelijk bij, want hoe langer je wacht, hoe pijnlijker de behandeling.

Ingegroeide teennagel verwijderen

Als een teennagel in de huid groeit, ontsteekt de teen. De nagelwal wordt rood en gaat zwellen. Er zijn verschillende opties om de ingegroeide teennagel te verwijderen.

  • Een bezoek aan een pedicure is vooral zinvol bij een nog ingroeiende teennagel. De pedicure maakt de nagelwal schoon en vijlt de nagel bij met een heel dun freesje, terwijl ze tegelijk met water voor koeling zorgt. Deze behandeling geeft direct verlichting. Ook geeft de pedicure adviezen over het knippen van je nagels en het verzorgen van je voeten. Als de teen ontstoken is, verwijst de pedicure door naar de podotherapeut of huisarts. Is de nagel moeilijk corrigeerbaar en de behandeling te complex, dan verwijst de pedicure naar een podotherapeut.
  • Is de teen ontstoken, ga dan naar de huisarts. Die verwijst door naar een podotherapeut, pedicure of medisch specialist, of knipt zelf een stuk nagel weg of verwijdert een stukje nagelwortel. Dit is bijzonder pijnlijk. Bij het wegknippen is het belangrijk dat er een lengtestrook wordt weggeknipt. Wordt er een winkelhaak uit de nagel geknipt, dan wipt het nagelbed omhoog en groeit de winkelhaak in de teen.
  • De podotherapeut verwijdert met een mesje een stukje van de nagel of plaatst een nagelbeugel, verzorgt de wond en geeft je advies over de verzorging van je nagels.

Kun je een ingroeiende teennagel zelf behandelen?

Het is niet zo makkelijk om het ingroeiende deel van de nagel weg te halen op zo’n manier dat hij daarna niet op weer ingroeit. Je hebt er specialistisch gereedschap voor nodig. Wil je de ingegroeide nagel toch zelf verwijderen, let er dan op dat je geen winkelhaak in de nagel knipt. Vroeger deed men de voet voor de behandeling in een bakje met soda of Biotex groen. Maar het weken van de voet in een voetenbadje maakt de huid van de nagelwal nog kwetsbaarder en is dus niet aan te raden. De beste oplossing is om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de medisch pedicure.

Wat te doen bij een ontsteking door een ingegroeide teennagel?

Als de nagel is ingegroeid en de teen rood en ontstoken is, kun je de teen het beste onder de douchekop schoonspoelen, met Sterilon druppelen en afdekken met een pleister. Vervolgens maak je zo snel mogelijk een afspraak bij de podotherapeut of de huisarts.

Hoe kan een ingegroeide teennagel ontstaan?

Een teennagel hoort niet in de huid van de teen te groeien. Niet altijd is de oorzaak duidelijk, maar vaak komt het door een van de volgende oorzaken:

  1. Schoenen met te weinig teenruimte.
    • Hoge hakken. In een schoen met hoge hak wordt de voet bij de tenen in elkaar gedrukt. Er komt dan teveel druk op de nagel richting de teen. Draag je vaak hakken, dan vervormt de voet in de loop van de tijd.
    • Puntschoenen zijn bij heren in de mode. Maar net als bij schoenen met hoge hakken worden ook hier de tenen te veel in elkaar gedrukt.
    • Schoenen met te platte neus. Je tenen hebben aan de bovenkant wat bewegingsruimte nodig, anders komt er teveel druk op en kun je last krijgen van een ingegroeide teennagel.
    • Sportschoenen met te weinig teenruimte. Wanneer je gaat sporten, met name duursporten, zetten de voeten op en is extra ruimte ook aan de voorzijde van de sportschoenen van belang om ingroei van de nagels te voorkomen.
  1. Tunnelnagel. Sommige mensen hebben aanleg voor een bolvormige groei van hun nagels. Tunnelnagels noemen we die. Een tunnelnagel ligt als een hoepeltje op de teen, waardoor het nagelbed vervormt. Dit kan klachten geven. Is een tunnelnagel de oorzaak van ingegroeide teennagels, dan kiest de therapeut voor correctie met een beugeltje.
  2. Te brede nagel. Heb je een nagel die te breed is voor het nagelbed en daardoor ingroeit? Dan zit er maar één ding op: een operatie in het ziekenhuis. Daarbij worden een randje van de nagel en het bijbehorende worteldeel dat zich onder de nagelriem bevindt, verwijderd. Zo’n operatie heet een wigextractie.
  3. Onjuiste voetafwikkeling. Als de grote teen teveel belast wordt, bijvoorbeeld als de midvoet teveel doorzakt, kan hierdoor ook de nagel indirect problemen geven in de schoen.

 

Ingegroeide teennagel voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, ook als het om ingegroeide teennagels gaat. Knip je teennagels recht af, niet rond. Draag goed passende schoenen en sokken van natuurlijk materiaal. Heb je zweetvoeten, trek dan dagelijks of zelfs twee keer per dag schone sokken aan, want vocht maakt de huid van de nagelwal kwetsbaarder voor ingroei. Dreigt de teennagel in te groeien, maak dan snel een afspraak met een medisch pedicure. Daarvoor is geen verwijzing nodig.

Dit artikel is tot stand gekomen door samenwerking met medisch pedicure Carien Lemein van Medisch Pedicure Praktijk Voetzorg Zwolle en podotherapeut Elise Siemens. Heb je vragen over ingegroeide nagels of andere voetproblemen? Neem dan contact op met het Expertisecentrum Voet & Beweging via de onderstaande knop.


Maak een afspraak

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle