4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Moet je echt 10.000 stappen per dag zetten?

Is het echt noodzakelijk om dagelijks 10.000 stappen te zetten voor een goede gezondheid? Deze richtlijn, die vaak wordt genoemd, is van oorsprong uit een Japans onderzoek uit 1965. In dit onderzoek wilden ze vaststellen wat ervoor nodig was om gezond te bewegen. Eigenlijk is het niet geheel duidelijk of 10.000 stappen daadwerkelijk de vereiste hoeveelheid waren, aangezien het waarschijnlijk gekozen is vanwege het makkelijk te onthouden getal.

Minimaal 150 minuten per week

Hoewel het zeker goed is om 10.000 stappen per dag te zetten, houdt de Gezondheidsraad zich in haar beweegrichtlijnen niet strikt aan dit specifieke aantal stappen. In plaats daarvan adviseert de Gezondheidsraad volwassenen om minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen, waarbij de hartslag stijgt en ademhaling versnelt, terwijl praten nog steeds mogelijk is. Dit kan activiteiten omvatten zoals fietsen, wandelen of zware boodschappen tillen. Daarnaast wordt aanbevolen om twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen, zoals traplopen en springen.

Verschillende manieren van beweging

Zowel de Nederlandse als internationale beweegrichtlijnen, zoals die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), schrijven bewust geen specifiek minimumaantal stappen per dag voor. De gedachte hierachter is dat er verschillende manieren zijn om voldoende lichaamsbeweging te krijgen, zoals fietsen of andere activiteiten die bij je passen.

Nederlanders zetten gemiddeld ongeveer 4.000 tot 6.000 stappen per dag. Gedragsmatig kan 10.000 stappen als een hoog en ontmoedigend doel worden ervaren. Als dit doel onbereikbaar lijkt, is de kans groot dat mensen ontmoedigd raken. Het is effectiever om een haalbaar doel te stellen, zoals 5.000 stappen, en dit geleidelijk aan te verhogen.

Kleine stappen richting een gezondere levensstijl leveren ook gezondheidsvoordelen op. Onderzoek toont aan dat je al voordelen behaalt bij ongeveer 2.500 stappen per dag en dat deze voordelen toenemen naarmate je meer stappen zet. Er komt echter een punt waarop extra stappen niet meer bijdragen aan de gezondheidswinst. Dit punt varieert afhankelijk van leeftijd, waarbij de grootste gezondheidsvoordelen worden behaald tussen 6.000 en 10.000 stappen voor mensen van 60 jaar en ouder en tussen 7.000 en 13.000 stappen voor jongere individuen.

Langdurig zitten

Wat betreft de manier waarop je beweegt, is het belangrijk om langdurig zitten te vermijden en beweging gedurende de dag in te bouwen. De boodschap is om regelmatig beweging in je dagelijks leven op te nemen, of het nu gaat om korte wandelingen of staan tijdens een telefonische afspraak.

Conclusie

Concluderend, 10.000 stappen per dag is een gezonde benadering, maar het is raadzaam om je vooral te houden aan de beweegrichtlijnen die geen specifiek streefaantal stappen voorschrijven. Er zijn veel manieren om te bewegen en te werken aan een gezonde levensstijl, niet beperkt tot enkel lopen. Als je iemand begeleidt bij het verhogen van hun lichaamsbeweging door middel van wandelen en stappen zetten, kan het stellen van een persoonlijk stappendoel en zelfmonitoring een geschikte benadering zijn, waarbij 10.000 stappen niet per se het enige juiste doel hoeft te zijn.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle