We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Hoeveel moet je kind bewegen?

Bewegen is goed voor je kind. Maar hoeveel beweging heeft een kind nodig? En op welke manieren kan je kind aan genoeg beweging komen? De beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad geeft antwoord op deze vragen.

Hoeveel beweging hebben mensen nodig? Dat staat in de beweegrichtlijnen, die zijn opgesteld door de Gezondheidsraad in opdracht van het ministerie van VWS. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op wereldwijd onderzoek naar het effect van bewegen op gezondheid. Er zijn beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen en beweegrichtlijnen voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Voor kinderen onder de vier jaar is er geen advies. Ruim de helft van de volwassenen en kinderen haalt de nieuwe richtlijnen niet, volgens cijfers van het RIVM.

Beweegrichtlijnen voor kinderen van 4 tot 18

De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel je minimaal moet bewegen. Daarbij geldt: hoe meer je beweegt, hoe positiever het effect op de (fysieke én mentale!) gezondheid. Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt het volgende advies:

  • 1 uur per dag matig intensief bewegen. Dat is als je ademhaling sneller en je hartslag hoger wordt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je rent, fietst of trampoline springt.
  • 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Voorbeelden van zulke activiteiten zijn traplopen, rennen, springen, dansen, turnen, balsporten, fietsen en zwemmen.
  • Voorkom veel stilzitten. Stilzitten doe je bijvoorbeeld als je leest, aan het gamen bent, tv kijkt of studeert. Hoe meer bewegen, hoe beter!

Beweegrichtlijnen voor kinderen van 0 tot 3

Voor kinderen tot en met drie jaar heeft de Gezondheidsraad geen beweegrichtlijnen gemaakt. Het belangrijkste is je kind gevarieerd beweegt en motorische vaardigheden aanleert. Dat doe je vooral door het lekker te laten spelen, alleen en met andere kinderen. Speel zelf ook regelmatig met je kind. Zet je kind niet langer dan nodig in buggy’s en wip-, auto- en eetstoeltjes.

Hoe krijg je je kind in beweging?

In deze tijd van gamen, smartphones en sociale media kan het een uitdaging zijn om te zorgen dat je kind genoeg beweegt. Een paar tips:

  • Ga met je kind naar speelplekken buiten. Lekker rennen, klimmen en klauteren in de buitenlucht!
  • Laat de auto staan, laat je kind lopen of fietsen naar school. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ontwikkelt ook zijn verkeersinzicht.
  • Zoek samen met je kind uit welke sport het aanspreekt en maak je kind lid van een sportvereniging.
  • Houd in de gaten welke wijkactiviteiten er voor kinderen zijn.
  • Wees zelf actief! Als je als ouder een actieve leefstijl hebt, neemt je kind dit vaak over.

Heb je een vraag over het bewegen van je kind?

Krijg je je kind maar niet achter dat beeldscherm vandaan? Krijg je hem of haar niet enthousiast om te gaan sporten? Maak je je zorgen over het gewicht van je kind? Bel 038 720 07 30 en maak een afspraak bij het Expertisecentrum Voet en Beweging. Samen met jou zoeken we naar een oplossing!

Bronnen:

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle