Formuleer je doelen positief
Je kunt doelen op verschillende manier formuleren: ‘minder snoepen’ en ‘gezonder eten’ kunnen in feite hetzelfde doel zijn. Toch is het beter om je doelen positief te formuleren. Je leert namelijk sneller van de dingen die je doet (gezondere maaltijden bereiden), dan van de dingen die je niet doet (geen snoep meer proberen te eten).
Stap voor stap
Sommige mensen zijn van alles of niets. Het is helaas niet realistisch om van elke avond op de bank hangen naar elke dag sporten te gaan. Misschien zijn je doelen niet realistisch. Durf dat toe te geven en stel je doelen bij. Begin eens met één of twee keer per week sporten en bouw het langzaam op. Op deze manier is het makkelijker vol te houden en het geeft je een goed gevoel als je een tussendoel behaald hebt. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een loopgroepje waar je goed wordt begeleid en wordt gestimuleerd om door te zetten.
Probeer niet in de verleiding te raken
Hoe vaker je in de verleiding raakt, hoe groter de kans dat je uiteindelijk toch toegeeft. Probeer je omgeving daar waar mogelijk aan te passen aan je doel. Wil je minder vaak je e-mail checken? Sluit je mailbox op je werk dan een paar uur af en verwijder de app van je telefoon. Hetzelfde geldt voor voeding: haal niet in huis wat je in verleiding brengt. Doe bijvoorbeeld geen boodschappen als je honger hebt (na je werk) en houd je strikt aan je boodschappenlijstje.
Vergeef en beloon jezelf
We zijn vaak harder voor onszelf dan voor anderen. Hoe vaak vergeven we anderen voor hun fouten? Wees ook eens wat milder voor jezelf. Een fout is zo gemaakt, maar dat betekent niet dat je daarna mag opgeven. Je hebt misschien een keer sporten gemist en zitten snoepen. Vraag je af wat er misging, zie het als een leermoment en pak de draad weer op. En: beloon jezelf als je hebt gedaan wat je met jezelf hebt afgesproken.
Bron: sante.nl