4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Hardlopen op vakantie: kies voor light en kwaliteit

Hardlopen is een hype. Onze partner en running therapeut Adri Kroes weet er alles van. Veel hardlopers vragen veel van zichzelf, zelfs tijdens de vakantie. Dat is niet nodig en ook lang niet altijd verstandig. Daarentegen zijn er ook velen die het sporten even voor gezien houden. Adri geeft je een paar handige tips om toch in beweging te blijven. Het geheim: hardlopen op vakantie, kies voor light en kwaliteit.

  1. Gelukkig! De conditie die je in een paar jaar hebt opgebouwd ben je niet zomaar kwijt na een vakantie van twee tot drie weken. Ben je net begonnen met hardlopen en luier je liever tijdens je vakantie, accepteer dan dat er enige terugval is in je conditie. Blijven bewegen is goed en voorkomt dat je het moeilijk vindt om straks weer op te starten.
  2. Probeer het hardlopen in je vakantie te zien als een toeristisch uitje; je ziet net weer wat meer en andere dingen dan je reisgenoten.
  3. Maak bewust een lightversie van het sporten tijdens je vakantie. Als je gewend bent om vijf keer per week te lopen kan het fijn zijn om in je vakantie de frequentie terug te brengen naar bijvoorbeeld drie keer per week. Besteed wat meer aandacht aan technische oefeningen zoals loopscholing; dat geeft extra rendement na je vakantie. Pas dus je trainingen en je beweegpatroon aan om het in de vakantie vol te houden.
  4. Wilskracht en discipline om te sporten zijn weleens zoek tijdens de vakantie. Probeer voor jezelf een vast ritme aan te houden. Lukt dat niet dan kan een vaste volgorde handig zijn. Als je bijvoorbeeld gewend bent om voor het ontbijt een paar kilometer te rennen (los van het tijdstip in de vakantie) of na het diner te wandelen, probeer dit dan ook tijdens je vakantie te doen.
  5. Let op zomerse en vooral tropische temperaturen. Ga dan vroeg in de ochtend of juist wat later op de avond lopen. Van belang is dan om je sportkleding hierop aan te passen. Dit geldt ook voor drinken en eten. Durf je tempo te verlagen als de temperatuur hoog is. Je conditie uitbouwen is dan lastig; de conditie vasthouden is wel mogelijk. Mooi meegenomen: op een lager tempo hardlopen betekent een hogere vetverbranding en goede opbouw van het duurvermogen.
  6. Let wel, vakantie heb je niet voor niets. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Juist rust kan ervoor zorgen dat je na de vakantie voldoende energie hebt om weer full swing aan de slag te gaan. Dus voel je vooral niet schuldig als het hardlopen tijdelijk niet wil. Wandelen is ook goed voor body & mind.

Check! Fijne vakantie!

Wil je meer weten over Adri en over wat hij als running therapeut voor jou kan betekenen? Kijk dan hier.

 

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle