Na fitness en zwemmen is hardlopen onder Nederlanders de meest beoefende sport. Zo’n anderhalf miljoen mensen in ons land loopt minstens een keer per week hard, alleen of in groepsverband. Naast het lopen op de openbare weg of de atletiekbaan zijn ook andere vormen van lopen steeds meer in trek. Er is dan ook keus uit een toenemend aantal bijzondere runs, van colorruns tot beer chases en de Santa Run. In dit artikel vind je een overzicht van de vier belangrijkste hardloopevenementen in de natuur.
1. Survivalrun
Survivalrunning is upcoming in Nederland. Het is een vorm van lopen die meer uitdaging biedt dan het gewone hardlopen. Bij survivalrunning loop je hard in de natuur, waarbij je natuurlijke en niet-natuurlijke hindernissen moet overwinnen. Je hebt er een goede basisconditie voor nodig, maar dat niet alleen. Techniek speelt bij de survivalruns een belangrijke rol en telt zwaar mee bij de beoordeling van de prestaties. Een goede voorbereiding via een survivalrunvereniging is dan ook onontbeerlijk. En je hebt er speciale survivalrunschoenen voor nodig.
2. Obstacle run
Ook een obstakelloop vindt plaats in de natuur en wordt gekenmerkt door hindernissen als modder, water, prikkeldraad, muren en vuur. Maar in tegenstelling tot bij de survivalruns gaat het hierbij niet zozeer om techniek, eerder om fun, amusement en zo vies mogelijk worden. Je ziet vaak dat mensen zich als groepje opgeven voor een mudrun of andere obstakelloop, en soms zelfs verkleed komen. Hoe leuk zo’n run ook is, als ongeoefende loper heb je zo een blessure te pakken. Gebruik dus altijd je gezonde verstand, let op je grenzen en laat je niet opjutten door je groepje of door het publiek.
3. Trailrunning
Trailrunning is een loopspecialisme dat momenteel hot is in Europa. Je loopt hierbij over smalle, onverharde paden en moet onderweg natuurlijke hindernissen bedwingen. Respect voor de natuur en elkaar helpen zijn belangrijk bij het lopen van een trail. De afstanden die je loopt zijn meestal groot en dus kun je niet zonder een rugzak met proviand. Voor trailrunning zijn een goede training en speciale trailschoenen echt noodzakelijk.
4. Bootcamp
Een bootcamptraining is een vorm van sporten in de buitenlucht onder begeleiding van een trainer, vaak een fitnessinstructeur. In een bootcamp worden fitnessoefeningen gecombineerd met kleine stukjes hardlopen. Let erop dat je een instructeur kiest met kennis van hardlopen, en realiseer je dat je sportschoolschoenen niet geschikt zijn voor buiten.
Hoe bereid je jezelf voor op een run?
Wat voor run je ook kiest, zorg dat je weet waar je aan begint. Bereid jezelf voor door een preventief sportmedisch onderzoek te laten doen. Train, zorg voor de juiste uitrusting en let op je voeding. Neem klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug serieus en ga ermee naar een expert. Zo verminder je de kans op blessures en maak je van de run van jouw keuze een mooie ervaring!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met hardlooptrainer Adri Kroes, een van de experts van het Expertisecentrum Voet & Beweging.