We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Hardlopen in de natuur: vier bijzondere runs

Na fitness en zwemmen is hardlopen onder Nederlanders de meest beoefende sport. Zo’n anderhalf miljoen mensen in ons land loopt minstens een keer per week hard, alleen of in groepsverband. Naast het lopen op de openbare weg of de atletiekbaan zijn ook andere vormen van lopen steeds meer in trek. Er is dan ook keus uit een toenemend aantal bijzondere runs, van colorruns tot beer chases en de Santa Run. In dit artikel vind je een overzicht van de vier belangrijkste hardloopevenementen in de natuur.

1. Survivalrun

Survivalrunning is upcoming in Nederland. Het is een vorm van lopen die meer uitdaging biedt dan het gewone hardlopen. Bij survivalrunning loop je hard in de natuur, waarbij je natuurlijke en niet-natuurlijke hindernissen moet overwinnen. Je hebt er een goede basisconditie voor nodig, maar dat niet alleen. Techniek speelt bij de survivalruns een belangrijke rol en telt zwaar mee bij de beoordeling van de prestaties. Een goede voorbereiding via een survivalrunvereniging is dan ook onontbeerlijk. En je hebt er speciale survivalrunschoenen voor nodig.

2. Obstacle run

Ook een obstakelloop vindt plaats in de natuur en wordt gekenmerkt door hindernissen als modder, water, prikkeldraad, muren en vuur. Maar in tegenstelling tot bij de survivalruns gaat het hierbij niet zozeer om techniek, eerder om fun, amusement en zo vies mogelijk worden. Je ziet vaak dat mensen zich als groepje opgeven voor een mudrun of andere obstakelloop, en soms zelfs verkleed komen. Hoe leuk zo’n run ook is, als ongeoefende loper heb je zo een blessure te pakken. Gebruik dus altijd je gezonde verstand, let op je grenzen en laat je niet opjutten door je groepje of door het publiek.

3. Trailrunning

Trailrunning is een loopspecialisme dat momenteel hot is in Europa. Je loopt hierbij over smalle, onverharde paden en moet onderweg natuurlijke hindernissen bedwingen. Respect voor de natuur en elkaar helpen zijn belangrijk bij het lopen van een trail. De afstanden die je loopt zijn meestal groot en dus kun je niet zonder een rugzak met proviand. Voor trailrunning zijn een goede training en speciale trailschoenen echt noodzakelijk.

4. Bootcamp

Een bootcamptraining is een vorm van sporten in de buitenlucht onder begeleiding van een trainer, vaak een fitnessinstructeur. In een bootcamp worden fitnessoefeningen gecombineerd met kleine stukjes hardlopen. Let erop dat je een instructeur kiest met kennis van hardlopen, en realiseer je dat je sportschoolschoenen niet geschikt zijn voor buiten. 

Hoe bereid je jezelf voor op een run?

Wat voor run je ook kiest, zorg dat je weet waar je aan begint. Bereid jezelf voor door een preventief sportmedisch onderzoek te laten doen. Train, zorg voor de juiste uitrusting en let op je voeding. Neem klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug serieus en ga ermee naar een expert. Zo verminder je de kans op blessures en maak je van de run van jouw keuze een mooie ervaring!

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met hardlooptrainer Adri Kroes, een van de experts van het Expertisecentrum Voet & Beweging.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle