Wie meer uitdaging wil dan het gewone hardlopen op de openbare weg of op een atletiekbaan, zou kunnen kiezen voor hardlopen in de natuur. In deel 3 van deze blogserie richten we de schijnwerpers op trailrunning.
Wat is trailrunning?
Wie de massale evenementen, het rennen op asfalt en de focus op steeds snellere tijden wel heeft gezien en van natuur houdt, vindt bij trailrunning wellicht wat hij zoekt. Trailrunning is ‘off-road hardlopen’: door de natuur, over smalle paadjes (trails) en met natuurlijke hindernissen als heuvels, bergen, rotsen, bossen en beekjes. De routes worden uitgezet of bewegwijzerd met een kaart of GPS. Het gaat er bij trailrunning niet per se om dat je zo snel mogelijk loopt. De focus ligt veel meer op genieten van de rust en schoonheid van de omgeving. En ook al is het een wedstrijd, onderweg help je je mededeelnemers. Dit maakt trailrunning tot een meer speelse en ontspannen ervaring. In het buitenland is trailrunning al lang een populaire sport. Nederland lijkt nu een inhaalslag te maken, zij het met kortere afstanden.
Wat moet ik kunnen om een trailrun te kunnen uitlopen?
Bij trailrunning loop je over allerlei verschillende terreinen. Door de wisselende en vaak zachtere ondergrond is de impact op je gewrichten beperkt, waardoor je gemakkelijker lange afstanden kunt lopen – trails van 100 km of meer komen veel voor. Wel is juist vanwege diezelfde wisselende ondergronden een goede concentratie belangrijk. Iedere stap is immers anders. Verder heb je natuurlijk een goede conditie nodig en – zeker in de bergen – ook de nodige techniek. Door trails te lopen bouw je kracht op in je benen, krijg je sterkere enkels en train je ook je bovenlichaam. Doe je mee aan een trailrun in het buitenland, dan is een medische keuring meestal verplicht.
Hoe bereid ik me voor op een trailrun?
Zeker de grote afstanden van trailruns in het buitenland kun je niet afleggen zonder een goede training vooraf. Zorg verder voor een goede voeding en houd je voeten in goede conditie.
Welke uitrusting heb ik nodig?
Je loopt een trail op speciale trailschoenen. Onderweg moet je selfsupporting zijn. In je rugzak gaan dus zaken als proviand, een fluit, een telefoon, reservekleding, een warmhouddeken, een survival kit, een rescue bag en een medische verklaring. In de bergen heb je vaak ook stokken bij je.
Waar vind ik informatie over wedstrijden?
Een overzicht van wedstrijden vind je op www.trail-running.eu.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met hardlooptrainer Adri Kroes, een van de experts van het Expertisecentrum Voet & Beweging.