4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Hardlopen in de natuur deel 1: survivalrunning

Wie meer uitdaging wil dan het gewone hardlopen op de openbare weg of op een atletiekbaan, zou kunnen kiezen voor hardlopen in de natuur. In deel 1 van deze blogserie richten we de schijnwerpers op de survivalrunning.

Wat is survivalrunning?

Survival is Engels voor ‘overleving’. Met survivalling wordt meestal een tocht of training bedoeld waarbij deelnemers met zo weinig mogelijk middelen moeten zien te overleven in de natuur. Survivalrunning is een upcoming duursport, waarbij je hardlopend in de natuur een bepaalde afstand aflegt. Daarbij kom je verschillende natuurlijke en niet-natuurlijke hindernissen tegen en heb je te maken met weersomstandigheden als wind, kou en regen.

Wat moet ik kunnen om een survivalrun te kunnen uitlopen?

Survivalrunning vereist niet alleen een goede basisconditie, maar ook veel techniek en souplesse. Techniek speelt bij de survivalruns een belangrijke rol en telt zwaar mee bij de beoordeling van de prestaties. Een goede voorbereiding is dan ook onontbeerlijk. Daarnaast moet je vooral wil en doorzettingsvermogen hebben om ervoor te gaan. Heb je twijfels over je conditie, of heb je fysieke klachten? Neem die serieus en raadpleeg een expert.

Hoe bereid ik me voor op een survivalrun?

Zonder gedegen voorbereiding is het af te raden om aan een survivalrun mee te doen. Een goede voorbereiding bestaat uit een rustig opgebouwde training (een combinatie van loop- en krachttraining e) en aandacht voor voeding en herstel. Vanwege de specifieke technische eisen is het nodig om ook te trainen op techniek. Hiervoor kun je terecht bij een survivalrunvereniging. Je leert daar de schipperslag, apenhang, catcrawl, swing over en andere kneepjes van het vak en wordt goed begeleid in de voorbereiding naar een run.

Welke uitrusting heb ik nodig?

Voor survivalrunning heb je speciale survivalrunschoenen nodig. Deze zijn geschikt voor hardlopen, maar hebben een stugger voetbed, een grover profiel voor meer grip en zijn vaak meer waterdoorlatend. Eventueel kun je vingerloze handschoenen dragen.

Waar vind ik informatie over wedstrijden?

Een overzicht van wedstrijden vind je op survivalbond.nl.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met hardlooptrainer Adri Kroes, een van de experts van het Expertisecentrum Voet & Beweging.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle