We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Hardloophorloge: haal méér uit je training

Hardlopen is een populaire sport: ruim drie miljoen Nederlanders lopen een keer per week of vaker hard. Dat is niet zo vreemd: je kunt lopen waar en wanneer je maar wilt en je bepaalt je eigen tempo. Bovendien heb je er niet veel voor nodig. Met een paar goede loopschoenen en prettig zittende kleding ben je er in principe al. Ben je een beginnende loper, dan kun je eventueel een (gratis) hardloopapp op je smartphone zetten. Voor meer ervaren en serieuze hardlopers is aanschaf van een hardloophorloge het overwegen waard. Daarmee haal je nog meer uit je hardloopsessies.

Waarom een hardloophorloge?

Hardloophorloges registreren drie soorten data, en de kruisverbanden tussen deze drie:

  • Snelheid
  • Afstand
  • Hartslag

Hiermee ondersteunen ze jou bij je trainingen. De data geven je inzicht in je prestaties en kunnen je helpen om beter te worden. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je voldoende hersteltijd neemt, of keurig in de juiste hartslagzone blijft lopen. De optische hartslagmeters in hardloophorloges zijn tegenwoordig zo goed, dat ze niet noemenswaardig meer verschillen van een hartslagband op de borst. Met de huidige generatie hardloophorloges heb je dus geen hartslagband meer nodig.

Naast de mogelijkheid om hartslag, duur/afstand en snelheid te meten, hebben veel horloges ook nog allerlei extra opties. Zo kun je bij sommige horloges de route instellen en volgen, kun je een seintje krijgen als je bij een intervaltraining moet versnellen en zijn er sporthorloges die tevens de hele dag bijhouden hoeveel je beweegt (activitytrackers).

Horloges en apps voor hardlopers

Een hardloopapp kan ook data registreren, maar doet dat een stuk minder nauwkeurig dan een hardloophorloge. Het grootste verschil tussen een hardloopapp en een horloge zit ‘m echter in het gebruik van hardloopschema’s. In een horloge kun je een volledig op jou afgestemd schema zetten. Hardloopapps werken hoogstens met algemene loopschema’s. Aan de andere kant kun je met een app jouw trainingsgegevens delen via sociale media. Dat kan een horloge dan weer niet. Gelukkig kunnen ook hardloophorloges van sportmerken als Garmin, Nike en TomTom tegenwoordig communiceren met apps als Runkeeper. Het beste uit twee werelden!

Welk hardloophorloge kies je?

Er is volop keuze uit verschillende hardloophorloges. Ze verschillen in kwaliteit, uiterlijk en opties. Welk horloge voor jou het beste is, hangt af van jouw wensen. Zet die dus eerst op een rijtje. Wat moet je horloge kunnen om je te ondersteunen bij je trainingen? Wat wil je allemaal meten? Wil je er ook je route op kunnen aangeven, of kunnen zien waar je allemaal bent geweest? Moet er een hoogtemeter in zitten? Wil je een horloge die niet alleen je trainingen opslaat, maar de hele dag bijhoudt hoeveel je zit, ligt, staat, loopt en fietst? Moet het horloge er sportief uitzien, of wil je het ook kunnen dragen bij een jurkje en hakken?

Wat kost een hardloophorloge?

Vanaf € 149,95 heb je een hardloophorloge met gps en polshartslagmeter. Dé drie topmerken zijn Polar, Garmin en TomTom. Goedkopere horloges zijn meteen ook een stuk minder betrouwbaar. Een beetje serieuze hardloper kan dus beter even doorsparen voor een merkhorloge.

Loop jij regelmatig hard en heb je pijnklachten tijdens of na het hardlopen, of heb je vragen over bijvoorbeeld schoenen, voeding of looptechniek? Maak een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met onze expertpartner Eddie Sevink. Eddie is sportrustencoach, looptrainer, eigenaar van Run2day Zwolle en het Centrum voor Inspanning en Beweging, en gepassioneerd hardloper.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle