4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Hardloopblessures voorkomen: we zijn er nog lang niet

Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Hoe groot de kans op hardloopblessures precies is, is niet bekend. De verschillende onderzoeken daarover komen met cijfers die uiteenlopen van 20 tot 75%, schreef Runners’ World. In ieder geval kunnen we wel stellen dat het aantal hardloopblessures per jaar in de afgelopen jaren flink is toegenomen. Dat komt mede doordat steeds meer mensen zijn gaan hardlopen. 

Als hardloper zit je niet te wachten op die lopersknie of een andere blessure. Wetenschappers onderzoeken daarom verschillende manieren waarop mensen een hardloopblessure zouden kunnen voorkomen. Een van die onderzoeken was de INSPIRE (INtervention Study of Prevention of Injuries in Runners at Erasmus MC). Hierin werd het effect van een online programma onderzocht dat adviezen geeft over de preventie van blessures. De onderzoekers wilden weten of online ‘evidence-based’ advies over blessures leidt tot een afname van het aantal blessuregevallen onder hardlopers. Ze gebruikten hiervoor vragenlijsten. Die werden ingevuld door bijna 1200 lopers die het online programma volgden, en bijna evenzoveel lopers die niet aan het programma hadden meegedaan. De vragenlijsten gingen niet alleen in op de ervaring van de hardloper, maar bijvoorbeeld ook op trainingsopbouw, schoeisel en levensstijl.

En wat bleek? Het maakte nauwelijks verschil of mensen het online preventieprogramma wel of niet volgden. 

We hopen dat wetenschappers verder zoeken naar manieren om de kans op hardloopblessures te verlagen. Er is en blijft bij ons namelijk grote behoefte aan een innovatieve benadering van blessurepreventie. Zo lijkt het toepassen van motorische leerprincipes in blessurepreventieprogramma’s te leiden tot minder blessures en betere prestaties. Ondertussen wijzen wij je graag nog eens op de vijf tips van podotherapeut Elise Siemens, de zes lessen van onze expertpartner Eddie Sevink en ons blog over de lopersknie, een beruchte hardloopblessure. 

Bronnen

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle