We lopen er in ons leven gemiddeld zo’n 100.000 tot 120.000 kilometer op en gebruiken ze ook voor allerlei andere manieren van voortbewegen. Toch krijgen onze voeten vaak maar weinig aandacht van ons. Is het daarom dat we ze weleens neerbuigend ‘onderdanen’ noemen? Meestal zien we pas naar onze voeten om als we klachten krijgen. Dat is jammer, want veel klachten zijn te voorkomen met een goede voetverzorging. Dat levert bovendien meteen wat heerlijke me-time op. Kortom: tijd voor een voetverwenmomentje!
Een verfrissende douche, een ontspannen bad, een lekkere bodylotion, misschien zelfs een massage bezoekje aan de sauna. Voor ons lichaam zorgen we wel. Maar onze voeten vergeten we nogal eens. Een gemiste kans, want een goede voetverzorging is een weldaad voor je voeten. En het is meteen een moment om je voeten eens te checken op wondjes en ander ongemak. Hoe zo’n voetverwenmomentje eruit kan zien? Volg gewoon dit stappenplan!
Stap 1: verwijder nagellak
Haal alle nagellak van je nagels, voordat je je voeten een verwenbeurt geeft. Doe dit met een milde nagellakremover.
Stap 2: reinig je voeten
Zorgen voor je voeten begint met het reinigen ervan. Gebruik hiervoor water of desnoods een milde, alkalivrije zeep, die de beschermlaag van de huid niet aantast. Kies je voor een voetenbad, houd het dan kort, maximaal vijf minuten. Een weke huid is extra kwetsbaar voor schimmels en andere infecties. Heb je al wondjes, dan kun je beter helemaal geen voetenbad nemen.
Spoel na het voetenwassen alle zeepresten goed af met schoon water en droog je voeten af, vooral ook tussen je tenen.
Stap 3: verwijder overtollig eelt
Eelt is een natuurlijke bescherming van je huid. Overtollig eelt kun je verwijderen met een puimsteentje of voetvijl. Lees meer over het zelf verwijderen van eelt in ons blog.
Stap 4: verwen je huid
Masseer je voeten na de reiniging uitgebreid in met een huidvriendelijke vochtinbrengende crème of olie. Dit is een weldaad voor je huid. Het voorkomt uitdroging en kloofjes en houdt je huid soepel. Om dode huidcellen te verwijderen en de groei van nieuwe gezonde huid te stimuleren, kun je af en toe ook eens een scrub gebruiken. Meng daarvoor twee eetlepels suiker door de lotion die je normaalgesproken gebruikt.
Stap 5: geef je nagels aandacht
Knip je teennagels. Om ingroeien te voorkomen, is het belangrijk dat je ze recht en niet te kort afknipt. Gebruik eventueel een vijl.
Stap 6: laat je voeten zien
Elke dag schone sokken dragen is belangrijk om je voeten schoon en vrij van nare geurtje te houden. Maar goed verzorgde voeten hoeven echt niet elke dag in sokken te worden gestopt (tenzij het vriest, natuurlijk). Je mag ze ook laten zien!
- De huid van je voeten kan je bijvoorbeeld versieren met henna. Henna is een natuurlijke kleurstof, afkomstig van de hennaplant. Henna laat een oranjebruin kleur op de huid achter. De versiering die je opbrengt blijft een paar weken zitten. Let op: in sommige hennaproducten zijn kleurstoffen verwerkt. Die kunnen een allergische reactie veroorzaken met jeuk, roodheid, zwelling en soms ook blaarvorming.
- Denk ook eens aan een mooi enkelbandje of een sierlijk voetsieraad met teenringetje.
- Nailart & lakken. Verf en versier je teennagels voor een mooi verzorgd effect. Denk erom dat je altijd eerst een basecoat aanbrengt. Dat is een laagje onder je gekleurde nagellak, dat je nagels beschermt tegen verkleuring en beschadiging en ervoor zorgt dat de nagellak beter hecht.
Tips voor extra verwenmomentjes
Genieten je voeten van de speciale aandacht? Probeer ook de volgende behandelingen eens.
Waarschuwing: wees je ervan bewust dat sommige behandelingen gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen, vooral wanneer je weerstand is verlaagd (bijvoorbeeld omdat je een chemokuur volgt). Verdiep je daarom van tevoren in de risico’s.
- Hierbij masseer je je voeten met een etherische olie. De verschillende oliën hebben elk hun eigen werking. Zo werkt lavendel rustgevend en kamille ontstekingsremmend.
- French manicure. Dit is een behandeling van je nagels waarbij de bovenkant van je nagels een witte of lichtroze gel- of acryllaag krijgt. Ook worden de nagels en nagelriemen verzorgd met een voedende olie.
- Body sugaring. Bij body sugaring onthaar je je lichaam met een suikerpasta. Dit ‘suikerontharen’ is een milde, veilige manier van ontharen.
- Voet spa ritueel. Deze heerlijke voetverwennerij bestaat uit een voetenbad, gevolgd door een scrub en een voetmassage. Het ritueel wordt soms uitgebreid met eelt vijlen en nagels verzorgen.
- De voet/beenhamam is een ritueel dat zich speciaal richt op voeten en onderbenen. Het ritueel begint met het inzepen van de huid met een schuimende olijfzeep. Het schuim wordt met warme doeken (hot towels) verwijderd. Daarna krijgen je voeten en benen een scrub, gevolgd door een pakking met hamam-klei, die na een tijdje – weer met warme doeken – van je huid wordt gehaald. Ter afsluiting krijgen je voeten en onderbenen een massage met olie en crème.
- Nadat je voeten zijn gereinigd, krijgen ze een paraffine-voetenbad of een masker waarop met een spray warme paraffine wordt aangebracht. Na een kwartiertje wordt de pakking verwijderd met warme kompressen. Het resultaat van een behandeling met paraffine? Heerlijk zachte voeten!
- Een wrap is een voedend masker voor de huid van de voeten.
- Shiatsu voetmassage. Bij deze Japanse massagetechniek worden belangrijke drukpunten in je voeten behandeld.
Bij het Expertisecentrum Voet & Beweging draait alles om voeten, enkels en bewegen. Heb je voet- of enkelklachten of klachten hoger in het lichaam? Of wil je meer weten over het verzorgen van je voeten en het voorkomen van klachten? Neem contact op.