We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Gratis valrisicotest

Week van de valpreventie

Tijdens de Valpreventieweek (3 t/m 9 oktober 2022) kun je bij het Expertisecentrum Voet & Beweging een gratis valrisicotest doen. Want voorkomen is beter dan genezen!

In de Valpreventieweek 2022 vraagt het Expertisecentrum Voet & Beweging extra aandacht voor valpreventie en de rol van de voeten en schoenen. Tijdens de Valpreventieweek kun je bij ons terecht voor een gratis valrisicotest. Na de test bespreken we met je hoeveel risico jij loopt op een valongeluk. Aan de hand daarvan kun je zelf bepalen of het raadzaam is om actie te ondernemen. We geven je ook advies en tips over bewegen. Het is niet nodig om een afspraak te maken voor de valrisicotest. Kom in de week van 3 t/m 9 oktober langs bij het Expertisecentrum Voet & Beweging.

Sta stil bij vallen

‘Veel mensen staan niet stil bij het probleem van vallen bij ouderen. Maar valongevallen komen veel voor. Ongeveer één op drie van de thuiswonende ouderen valt eenmaal per jaar. Een derde van hen valt zelfs meerdere keren,’ vertelt Peter van den Berg, adviseur voetgerelateerde klachten. ‘En als ouderen vallen, heeft dat vaak nare gevolgen. De kunst is om in de dagelijkse praktijk valincidenten tijdig te signaleren en te behandelen. Hiermee kun je nieuwe valongevallen en de mogelijk ernstige gevolgen voorkomen.’

Risico’s in beeld

‘Helaas zorgen gedachten zoals “Ik ben gewoon te oud”, “Er is niets meer aan te doen” of “Vallen overkomt mij niet” er vaak voor dat ouderen niets doen om het risico op een val te verkleinen. En dat terwijl je veel kunt doen om een val te voorkomen’, gaat Peter verder, ‘vooral als je op tijd met preventie begint.’
Risicofactoren voor vallen zijn bijvoorbeeld de inrichting van de woning (denk aan losse vloerkleedjes), medicatie, slechte visus, verminderde spierkracht en evenwicht. Kun je moeilijk of niet zonder steun vanuit je benen opstaan uit een stoel, dan is de kans op vallen groter. Ook angst om te vallen is een factor van belang, want die beïnvloedt de manier waarop mensen bewegen. ‘Weet je welke factoren een rol spelen, dan kun je daar wat mee doen’, zegt Peter. ‘Bijvoorbeeld door een beweegprogramma te volgen, balansoefeningen te doen, naar de opticien of oogarts te gaan, de bijwerkingen van medicatie met de huisarts te bespreken enzovoorts. In de valrisicotest die wij in de Valpreventieweek aanbieden, kijken we met name naar balans, spierkracht, loopvaardigheid en schoeisel- en voetproblemen.’

 

Valpreventie

Vallen kun je voorkomen door spierkracht, coördinatie en balans te trainen. Dat kan op iedere leeftijd en op elk niveau. Is er sprake van een verhoogd valrisico, dan is het aan te raden om gericht te trainen onder begeleiding van een van onze medewerkers.

 

Samen beter

Bij het Expertisecentrum Voet & Beweging kun je in het kader van de valpreventie terecht voor:

  • Een valrisicotest;
  • Schoenadvies en advies over het gebruik van loophulpmiddelen;
  • Spierkracht- en balanstraining om het valrisico te verkleinen en met meer vertrouwen te bewegen.

 
Maak gemakkelijk een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging via de onderstaande knop: 

Maak een afspraak

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle