4.5/5

Zoek

4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Gratis hardloopspreekuur
Gratis hardloopspreekuur
Previous
Next

Voorkom vallen: Lees onze 5 tips

Elk jaar worden talloze mensen over de hele wereld getroffen door verwondingen als gevolg van vallen, met soms ernstige gevolgen voor hun gezondheid en onafhankelijkheid. Om het bewustzijn te vergroten en de nodige voorzorgsmaatregelen te benadrukken, wordt de Valpreventieweek gehouden. Deze week is bedoeld om mensen bewust te maken van de risico’s van vallen en om praktische tips te delen om vallen te voorkomen. In dit artikel zullen we enkele van deze waardevolle tips bespreken.

 

Tip 1: Houd uw huis veilig

Een groot aantal vallen vindt plaats in en rondom het huis. Het is belangrijk om uw huis veilig te maken om het risico op vallen te verminderen: 

  • Verwijder obstakels: Houd gangen, trappen en looproutes vrij van losse voorwerpen zoals tapijten, snoeren en speelgoed.
  • Gebruik antislipmatten: Plaats antislipmatten in de badkamer en keuken om uitglijden te voorkomen.
  • Goede verlichting: Zorg voor goede verlichting in alle kamers, gangen en trappenhuizen om struikelen over drempels en objecten te voorkomen.

 

Tip 2: Draag geschikt schoeisel

Schoeisel speelt een cruciale rol bij het voorkomen van vallen:

  • Antislipzolen: Kies schoenen met antislipzolen die goede grip bieden, vooral tijdens slecht weer.
  • Goede pasvorm: Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen en goede ondersteuning bieden om evenwichtsproblemen te voorkomen.

 

Tip 3: Blijf actief en oefen evenwicht

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verbeteren van uw balans en spierkracht:

  • Krachttraining: Oefeningen om uw spieren te versterken, vooral de beenspieren, kunnen uw stabiliteit vergroten.
  • Evenwichtsoefeningen: Voeg evenwichtsoefeningen toe aan uw routine, zoals staan op één been of yoga, om uw balans te verbeteren.

 

Tip 4: Medicatiebeheer

Sommige medicijnen kunnen duizeligheid of evenwichtsproblemen veroorzaken:

  • Bespreken met uw arts: Bespreek de mogelijke bijwerkingen van uw medicijnen met uw arts en zoek naar alternatieven als deze uw evenwicht beïnvloeden.

 

Tip 5: Regelmatige oogcontroles

Goed zicht is van cruciaal belang om vallen te voorkomen:

  • Oogonderzoek: Laat regelmatig uw ogen controleren door een oogarts en draag indien nodig de juiste bril.

 

Tijdens de Valpreventieweek worden praktische tips gedeeld om mensen bewust te maken van de risico’s van vallen en hoe deze kunnen worden voorkomen. Door uw huis veilig te maken, geschikt schoeisel te dragen, actief te blijven, medicatie goed te beheren en regelmatige oogcontroles te ondergaan, kunt u uw kansen op vallen aanzienlijk verminderen. Het nemen van preventieve maatregelen kan u helpen om een gezond en actief leven te leiden, vrij van de negatieve gevolgen van ongelukken door vallen.

 

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle