Sinds 2019 volgt het RIVM de implementatie en resultaten van de landelijk vergoede GLI-programma’s. Het recent uitgebrachte rapport behandelt de periode tot en met 31 mei 2023, met betrekking tot de GLI-programma’s zoals: BeweegKuur, CooL, SLIMMER en Samen Sportief in Beweging.
Verdubbeling van deelnemers
Het aanbod van GLI door fysiotherapeuten in Nederland neemt toe en boekt succes. Het aantal deelnemers aan dergelijke programma’s is inmiddels verdubbeld tot 82.000. Bij 80% van deze deelnemers is sprake van gewichtsafname of blijft het lichaamsgewicht stabiel. Onder hen meldt een derde zelfs een gewichtsafname van 5% of meer. De GLI-deelnemers ervaren ook een verbetering van de kwaliteit van leven, waarbij ze aangeven gemakkelijker te kunnen bewegen en minder pijn en belemmeringen in het dagelijks functioneren te ervaren. Opvallend is dat deelnemers die in 2021 of 2022 zijn gestart met een GLI-programma gemiddeld meer gewicht en buikomvang verliezen dan degenen die al sinds 2019 deelnemen. Het RIVM suggereert dat dit mogelijk te wijten is aan de coronaperiode en aan de toegenomen ervaring met de GLI, wat de uitvoering effectiever zou kunnen maken.
Regionale verschillen
Ondanks dat de GLI in elke gemeente beschikbaar is, constateert het RIVM aanzienlijke verschillen tussen regio’s. In de regio Gelderland-Midden nemen bijvoorbeeld meer dan 200 GLI-deelnemers per 10.000 inwoners met overgewicht of obesitas deel. Daarentegen doen in de drie regio’s met het laagste bereik (Haaglanden, Amsterdam, Zuid-Holland-Zuid) niet meer dan 70 mensen per 10.000 inwoners met overgewicht of obesitas mee.
Bron: Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie