We zijn gesloten van 24 december 2024 t/m 1 januari 2025

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Gezwollen voeten: zo komt het en dit kun je doen

Dikke, gezwollen voeten

Je schoenen knellen, je voeten voelen zwaar en strak aan en als je even op de huid hebt gedrukt, blijft er zelfs een putje achter: je hebt last van opgezette, gezwollen voeten.

Dit fenomeen komt vaak voor en ontstaat doordat de balans is verstoord tussen de hoeveelheid vocht die door de bloedcirculatie wordt afgegeven en weer opgenomen. Het Latijnse woord voor de vochtophoping die dan ontstaat, is oedeem. De voeten zijn extra gevoelig voor oedeem, omdat vocht dat niet goed wordt afgevoerd door de zwaartekracht naar beneden zakt. 

Heeft u meer last van tintelende voeten, lees dan ons volledige artikel over de oorzaak en oplossing van tintelende voeten. 

Heb jij last van gezwollen voeten en wil je weten wat je eraan kunt doen? Lees dan dit blog.

Oorzaken van gezwollen voeten

Last van gezwollen voeten kan allerlei oorzaken hebben. Onschuldige, maar ook minder onschuldige. Bekijk het rijtje maar eens. Wat zou bij jou de oorzaak kunnen zijn? 

  • 1. Warmte: In de zomer of in een warme omgeving krijgen veel mensen last vangezwollen voeten. Dat komt doordat ze hun warmte niet goed kwijt kunnen en meer vocht vasthouden.
  • 2. Lang stilzitten of veel staan: Dat lang stilzitten – bijvoorbeeld in auto, bus of vliegtuig of aan je bureau – niet goed is voor je benen en dat je er in het ergste geval zelfs trombose (bloedstolsel in een bloedvat) van kunt krijgen, weten we allemaal. Door het gebrek aan beweging circuleert het bloed niet goed en blijft het in je voeten. Daardoor gaan deze opzwellen. Mensen die niet zo mobiel zijn, zoals sommige ouderen, zijn gevoeliger voor dikke voeten. Ook mensen met een staand beroep krijgen sneller last van opgezette voeten.
  • 3. Hormonen: Zwangere vrouwen en vrouwen die menstrueren houden meer vocht vast. Ook in de voeten.
  • 4. Ontstekingen en blessures: Zwelling kan ook het gevolg zijn van een ontsteking of verstuiking. Vaak is de plek van een ontsteking ook rood, warm en pijnlijk. Maar vooral bij een verstuiking hoeft dat niet.
  • 5. Afwijkende stand van de voeten: Bij platvoeten of juist heel holle voeten kan overbelasting ontstaan. Die overbelasting kan zich uiten in de vorm van pijnlijke, opgezette voeten.
  • 6. Hart-, nier-, lever- en schildklieraandoeningen: Mensen met hartfalen, schildklierproblemen of aandoeningen van nieren of lever hebben een grotere kans op vochtophoping in de voeten.

Wat is er te doen tegengezwollen voeten?

  • 1. Lifestyle: Je raadt het al: door te letten op je voeding en beweging kun je gezwollen voeten meestal voorkomen. Beweeg regelmatig en zit niet te lang stil. Heb je toch lang moeten stilzitten, compenseer dit dan met een flinke wandeling of andere vorm van bewegen. Sla je benen niet over elkaar als je zit, want dat belemmert de bloedcirculatie. Leg je voeten eventueel wat hoger, zodat het bloed niet te veel naar beneden stroomt. Drink veel water en (groene) thee. Eet minder zout, want dit zorgt voor het vasthouden van vocht. Bekijk onze volledige pagina over leefstijl. 
  • 2. Schoenen: Draag schoenen van ademend materiaal en met een goede pasvorm.
  • 3. Elastische kousen: In sommige gevallen kunnen elastiche kousen helpen.

Vocht in voeten

Vocht in voeten, ook wel oedeem genoemd, kan door diverse oorzaken ontstaan zoals langdurig staan of zitten, slechte bloedsomloop, zwangerschap, medische aandoeningen (zoals hartfalen, nierziekte), en bijwerkingen van medicijnen. Symptomen zijn onder andere zichtbare zwelling, een strak gevoel in de huid, verminderd bewegingsbereik, en pijn bij het dragen van schoenen.

De behandeling van vocht in voeten hangt af van de oorzaak en kan beweging, goede voetverzorging, dieet aanpassingen (zoals het verminderen van zoutinname), en medische behandelingen zoals diuretica omvatten. Preventieve maatregelen zijn onder andere regelmatige lichaamsbeweging, het dragen van goed passende schoenen, het vermijden van langdurig staan of zitten, en voldoende hydratatie.

Bij aanhoudende problemen is het essentieel om medische hulp te zoeken om de onderliggende oorzaak te behandelen. Door tijdig in te grijpen en aandacht te besteden aan de symptomen, kunnen verdere complicaties voorkomen worden. Een gezonde levensstijl en preventieve maatregelen kunnen helpen om vocht in de voeten effectief te beheren en te voorkomen.

Behandeling van onderliggende gezondheidsproblemen

Zijn de voeten gezwollen door een verstuiking, dan kan het helpen om de plek te koelen. Neemt de zwelling niet af en kun je niet meer op je voet staan, ga dan naar je huisarts.

Is een aandoening aan je organen de oorzaak, of houd je last van opgezette voeten zonder dat je daar een verklaring voor kunt vinden? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen of een afspraak te maken bij het Expertisecentrum Voet & Beweging voor een passend advies.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle