We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Gezondheid op het werk: Voeding

Van vullen naar voeden

Het is belangrijk om eens stil te staan bij hoe een gezond voedingspatroon jou helpt tijdens stressvolle werkdagen. Door continu hard te werken en aan te staan verbruikt je lichaam namelijk veel energie. Dit is ook zo bij stress. Stress heeft, naast de invloed op je emoties en hersenfuncties, ook invloed op je eetgedrag, spijsvertering en hormoonaanmaak. Gebeurt dit structureel? Dan kunnen er tekorten ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen.

Snaaien en drang naar ongezond eten

Die tekorten zorgen ervoor dat je gaat snaaien en drang hebt om ongezond te eten. Hiermee vul je je lichaam wel, maar voed je je lichaam niet. Om jouw immuunsysteem op peil te houden heeft jouw lichaam brandstoffen (koolhydraten) nodig die langdurige energie leveren, bouwstoffen (eiwitten) voor herstel en transport binnen het lichaam, en gezonde vetten, vitamines en mineralen.

Hoe doe je dat?

Om ervoor te zorgen dat je je lichaam goed voedt en jouw immuunsysteem op peil houdt hebben wij zes tips op een rijtje gezet:

  1. Neem de tijd om te eten en activeer je herstelstand. Wist je dat je je pas verzadigd voelt na 20 minuten? Door te eten met aandacht zorg je ook voor een verzadigingsgevoel en neem je meer voedingsstoffen op.
  2. Beperk je eetmomenten: het immuunsysteem controleert wat er ons lichaam binnen komt, dus ook alles wat we eten. Dit betekent dat elke keer dat jij iets eet, je immuunsysteem in actie moet komen. Door vaak kleine beetjes te eten raakt het immuunsysteem overactief: dit kost energie, en daardoor word je vatbaarder voor ziektes.
  3. Eiwitten en goede vetten (omega 3 vetzuren) zorgen ervoor dat jij je beter verzadigd voelt en dat snelle koolhydraten en suikers minder snel worden opgenomen. Hierdoor ervaar je minder trek en zin in zoetigheid. Goede bronnen van omega 3 vetzuren zijn ongezouten noten en vette vis.
  4. Probeer je suiker en snelle koolhydraten inname tijdens je werk te beperken of vermijden. Eet liever langzame of complexe koolhydraten, zoals volkoren producten. Hierdoor zit jij langer vol en beperk je het aantal eetmomenten dat jij hebt.
  5. Eet extra eiwitten, bijvoorbeeld uit kwark of skyr, vlees of gevogelte, bonen of eiwitrijke (groene) groenten. Dit zijn voedzame etenswaren en leveren de bouwstoffen die jouw lichaam nodig hebben.
  6. Last but not least, drink voldoende. Probeer dranken te drinken zonder toegevoegde suiker of cafeu00efne. Probeer twee liter vocht op een dag binnen te krijgen. Draag jij veel beschermende kleding, waardoor je meer zweet dan normaal? In dat geval kun je extra vocht gebruiken. Door voldoende te drinken voorkom je een vochttekort en daardoor afname van je prestaties.

80/20 regel

Dit betekent uiteraard niet dat gezond eten saai hoeft te zijn. Probeer lekker, afwisselend en gezond te eten. Natuurlijk mag je af en toe genieten van iets wat minder gezond is. Houd voor jezelf dan de 80-20 regel aan: eet 80% van de tijd gezond en geniet 20% van de tijd van mindere gezonde varianten.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle