4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Gezondheid op het werk: Slapen

Herstellen door slapen

Je werkt hard en doet wat er van je gevraagd wordt. Naast de fysieke belasting, vragen het voortdurende u2018aanstaanu2019 en de emotionele gebeurtenissen enorm veel van jouw brein. Het zorgt voor mentale vermoeidheid, waardoor je extra je best moet doen alert te blijven. Tijdens het vele werken is het noodzakelijk om te zorgen voor herstelmomenten waarin je bewust even terugschakelt, effectieve pauzes (en eventuele powernaps) op je werk neemt en voor slaaphygiu00ebne en optimale slaapomstandigheden thuis zorgt.

Hoe zorg je voor die herstelmomenten?

Verlaat je werkplek en ga even naar buiten. Ben je met een collega? Probeer dan over niet-werkgerelateerde dingen te praten, zodat je even afschakelt. Of kies juist voor een momentje alleen, waarbij je inzoomt op hoe het met je gaat. Hierbij kun je rustige buikademhalingen doen.

Powernap

Naast buikademhalingen kun je in je pauze ook kiezen voor een powernap. Doe dit bij voorkeur zittend en in een aparte ruimte. Let op dat de powernap niet langer duurt dan 20 minuten. Val je niet in slaap? Ook als jij ligt te dommelen treden er positieve hersteleffecten op.

Nachtdienst

Als laatste adviseren wij jou om na een late of lange nachtdienst direct naar bed te gaan. Zorg daarbij voor een lange, aaneengesloten periode van slaap. Is dit niet mogelijk? Dan kun je je slaapmoment aanvullen met eenu00a0 dutje van 30 minuten tot maximaal 2 uur voordat je je volgende avond/nachtdienst start.

Slapen als een pro

Om te zorgen voor een lange, aaneengesloten periode van slaap hebben wij 7 tips op een rij gezet: hierdoor weet jij hoe jij van goed slapen een prioriteit maakt, waardoor jij zult slapen als een pro:

  1. Creu00eber een rustige en donkere omgeving.
  2. Zorg dat de ruimte waar je gaat slapen een koele en frisse ruimte is van circa 18 graden
  3. Probeer een vaste slaaproutine aan te houden. Dit kun je doen door op een vaste tijd naar bed te gaan, kruidenthee te drinken, een boek te lezen, in je dagboek te schrijven, een warm bad te nemen en ademhalingsoefeningen te doen.
  4. Vermijd alcohol en koffie, deze verminderen de kwaliteit van jouw slapen.
  5. Vermijd u2018blauw lichtu2019. Probeer je computer, tablet, telefoon en tv voor het slapen niet te gebruiken.
  6. Slaap tussen de 7 en 9 uur.
  7. Maak eventueel gebruik van apps die jouw slaap monitoren.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle