We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Gezondheid op het werk: Mindfulness

Fysieke en mentale uitputting

Je werkt hard en doet wat er van je gevraagd wordt. Naast de fysieke belasting, vragen het voortdurende ‘aanstaan’ en de emotionele gebeurtenissen enorm veel van jouw brein. Het zorgt voor mentale vermoeidheid, waardoor je extra je best moet doen alert te blijven. Hierdoor kan het moeilijk zijn de waakzame stand los te laten als je geen dienst hebt. Het is daarom belangrijk dat je je energievoorraad voldoende en op een juiste manier aanvult.

Leer in het ‘hier en nu’ te zijn

Om jouw energievoorraad weer aan te vullen is het belangrijk dat je tijd neemt voor een goede invulling van jouw mentale herstel. Hoe je dat doet? Door te leren in het hier en nu aanwezig te zijn. Wist je dat sporters dit doen door onder andere mindfulness en dat jij dit ook heel goed kunt toepassen? Mindfulness helpt je om contact te maken met alles wat je denkt, voelt, bent en ervaart, in plaats van daar verstrikt in te raken. Het helpt jou het idee dat jij ‘moet presteren’ los te laten.

Mentale trainingsvormen voor mindfulness

Wij hebben voor jou een aantal mentale trainingsvormen die je kunt doen tijdens je pauze of thuis na een lange, drukke dag.

1. Spam

Bij het lezen van je e-mail komen er ongevraagd reclames die jouw aandacht trekken. Je hebt zelf de keuze of je die aanklikt of niet. Met je hoofd werkt dit hetzelfde: in stressvolle periodes komen er allerlei gedachten langs die voor onrust zorgen. Pak een pen en papier, ga rustig zitten en zet je wekker op een minuut. Schrijf alle gedachten op die langs komen. Je zult merken dat het een razende drukte is van gedachten die jouw aandacht vragen. Maak een keuze met welke gedachten jij je bezig wilt houden.

2. Thuis zijn

Ga als je thuiskomt zitten, liggen of staan en sluit je ogen. Sta stil bij je hoofd: wat denk je allemaal? hoe voelt dat? Verplaats je aandacht naar de plek waar je bent.

3. Stuk wandelen

Maak een wandeling in stilte in je omgeving. Terwijl je zo loopt kun je proberen je gedachten te sturen naar:

  • lopen: het ritme van de benen, de beweging van je armen of hoe jouw voeten de grond raken.
  • Lijf: ademhaling, hoe het voelt zo buiten te lopen of het koud of warm is.
  • omgeving: wat zie je, hoor je of ruik je?

 

4. Tien keer ademhalen

Haal eens tien keer adem: adem in door je neus en probeer zo langzaam mogelijk uit de ademen, voordat je weer opnieuw inademt Probeer op te merken hoe de lucht via je neus naar binnen stroomt en weer naar buiten gaat. Welke gedachten komen er langs? Laat ze passeren en richt jouw aandacht weer op je ademhaling.

Niet uitgerust?

Heb je het idee dat je niet mentaal bent uitgerust na het uitvoeren van één van bovenstaande trainingsvormen? Meestal ga je het effect pas merken als je het vaker doet. Wij adviseren jou daarom om deze oefeningen een tijdje te proberen.


Ik wil een afspraak maken

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle