Wat we onder gezonde voeding verstaan, verandert met de tijd. Sommige inzichten uit vroegere tijden bleken onzin (bijvoorbeeld dat je van het eten van kersen, blauwe pruimen en komkommers erg ziek kan worden), van andere inzichten is inmiddels aangetoond dat ze waar zijn (bijvoorbeeld: langdurig te veel zout eten is slecht voor je, van langdurig te veel eten kan je doodgaan). Hoe denken we eind 2018 over wat gezond eten is? Dit zijn de nieuwste adviezen van het Voedingscentrum.
Nieuwe Schijf van Vijf
Allemaal zijn we opgegroeid met de Schijf van Vijf. Maar deze Schijf van Vijf ziet er nu anders uit dan een paar jaar geleden. Dat komt doordat de richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn veranderd. Die baseert haar adviezen op wetenschappelijk onderzoek naar voeding en gezondheid. De Schijf van Vijf is nog wel een cirkel met vijf vakken, maar de inhoud is veranderd. De belangrijkste veranderingen zijn:
- Meer groente (250 gram per persoon per dag, voorheen was het advies 200). En dan vooral groenten zonder toegevoegd suiker of zout.
- Meer peulvruchten, volkorenproducten en noten (wekelijks een portie peulvruchten en dagelijks een handje (25 gram) ongezouten noten).
- Minder vlees en dan vooral minder rood vlees eten. Het ideale menu bestaat volgens het uit een afwisseling van vlees, vis, peulvruchten, noten en ei.
- Bewerkt vlees, vette vleessoorten, gezoete zuivel en harde vetten zijn verdwenen uit de Schijf van Vijf.
- Drinken: drie koppen thee zonder suiker per dag bevordert de gezondheid. Suikerhoudende dranken (en daarbij horen ook sappen!) kun je het beste zoveel mogelijk mijden.
Meer plantaardig, minder vlees
Opvallend is dat het Voedingscentrum het in de nieuwste adviezen over vlees niet alleen over gezondheid heeft, maar ook over het milieu. De trend is: meer plantaardig en minder vlees, schrijft het Voedingscentrum. Het advies is niet elke dag vlees te eten en vooral de consumptie van rood vlees te minderen, maar wel elke week een keer peulvruchten op het menu te zetten en een keer vis (liefst vette vis) te eten. In plaats van vlees kun je volgens het Voedingscentrum ook voor ei of noten, tofu of tempé kiezen.
Kritiek
Er is ook kritiek op de nieuwste Schijf van Vijf. Zo vinden sommigen het onbegrijpelijk:
- dat vetvrije of vetarme en lightproducten in de schijf nog worden gepromoot
- dat groente uit blik, pot of diepvries volgens het Voedingscentrum een prima alternatief zijn voor vers
- dat zuivel en in het bijzonder melk nog steeds wordt gepromoot als gezond, terwijl daar veel discussie over is
- dat fruit in hetzelfde vak staat als groente, terwijl je niet teveel fruit moet eten omdat het veel meer suikers en calorieën bevat dan groenten
- dat ‘nieuwe’ voedingssoorten zoals algen, zeewier, spelt, quinoa enzovoort erin ontbreken
Leefstijl
Je voeding is van invloed op je gezondheid. Wat je ook van de Schijf van Vijf vindt, misschien zorgt hij er in ieder geval voor dat je nadenkt over wat je eet en drinkt en wat dat met je lichaam doet. Daarbij is het goed om je te realiseren dat een gezonde leefstijl meer is dan alleen gezonde voeding. Lees hier hoe je zelf invloed kunt hebben op je eigen gezondheid.
Bronnen: