4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

De zin en onzin van gelzooltjes

Gelzooltjes. De een zweert erbij, de ander geeft aan dat inlegzolen met gel geen vermindering van pijnklachten opleveren. Zijn gelzooltjes de ideale oplossing voor voetklachten? Of is het weggegooid geld?

Wat verkopers zeggen over gel inlegzolen

“Comfortabele gelzooltjes, vandaag besteld, morgen in huis.” “Maximale demping.”  “Een begrip in de medische wereld en sportwereld.” “Gegarandeerd minder klachten.” “Tegen hielspoor en achillespeesklachten of voor het sporten.”

Op internet vind je gel inlegzolen in alle soorten en maten. En als je de verkopers mag geloven zijn ze voor de gemiddelde Nederlander onmisbaar.

Wat zijn gelzooltjes?

Een gelzool is een zooltje dat je in je schoen legt om het loopcomfort te verhogen of om een klacht tegen te gaan. Gelzolen zijn – de naam zegt het al – inlegzolen die gevuld zijn met gel. Die gel maakt ze uitermate zacht en flexibel.

Wat doen gelzolen?

Gelzooltjes voelen zacht en soepel aan. Lekker comfortabel dus. Maar daar houdt het ook meteen op. Omdat ze zo flexibel zijn, bieden ze geen enkele ondersteuning. Heeft je voet die ondersteuning wel nodig, bijvoorbeeld omdat je last hebt van een peesplaatonsteking, hielspoor of andere voetklachten, dan doet een gelzooltje niets voor je.

Gelzooltjes helpen niet tegen voetklachten

Zo’n zacht gelzooltje voelt dus heel comfortabel aan je voet, maar ondersteunt niet. En van vering tijdens het lopen is ook geen sprake. Heb je voetklachten, dan is de kans groot dat die niet afnemen door gebruik van gelzolen. Bovendien veroorzaakt gel of een andere zachte vorm in de hak instabiliteit. Om dat te compenseren is er meer steun vanuit de zool nodig. De goedkopere gelzooltjes worden trouwens snel hard en plat – weg, comfort!

Geen gelzooltjes dus. Wat dan wel?

Voetklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Heb je pijn aan je voeten, dan is het belangrijk om eerst uit te zoeken waar die pijn bij jou door wordt veroorzaakt. Daarna kun je gerichte maatregelen nemen, zoals rust, fysiotherapie, en/of op maat gemaakte steunzolen. En dan bedoelen we zolen die jouw voeten corrigeren en ondersteunen voor een juiste druk onder de voeten en een betere lichaamshouding.

Oplossingen voor pijnlijke voeten

Pijn in de voeten komt in de meeste gevallen door overbelasting. Met maatregelen om die overbelasting tegen te gaan kun je de pijn verminderen. Een van de maatregelen is het dragen van op maat gemaakte steunzolen. Die ondersteunen de voet op die plekken waar de spieren en pezen dat onvoldoende zelf kunnen.

Onze conclusie over gel inlegzolen

Gelzooltjes zijn er voor het comfort, niet voor voetklachten. Het nadeel is dat ze instabiliteit veroorzaken. Heb je pijn in je voeten, dan is het beter om de oorzaak daarvan op te sporen en een behandeling op maat te kiezen.

Heb je last van pijn aan je voet(en)? Maak dan een afspraak!

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle