Fysiotherapie

Een fysiotherapeut behandelt klachten aan je bewegingsapparaat. Ook je voeten en enkels maken deel uit van de bewegingsketen. Het kan zijn dat er hoger in je lichaam iets ‘misgaat’ en je voeten of enkels die klachten compenseren.

Wat is fysiotherapie?

Bij fysiotherapie krijg je oefeningen en adviezen om je bewegingsapparaat te versterken. Je gaat aan de slag met oefeningen en houdingen waardoor spieren en gewrichten weer beter gaan functioneren. De fysiotherapeut besteedt bijvoorbeeld aandacht aan je rompstabiliteit, maar ook aan je voetstabiliteit. Soms maakt hij of zij bij de behandeling gebruik van manuele technieken of apparaten.

FYSIOTHERAPIE IN HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

De fysiotherapeuten die verbonden zijn aan ons centrum werken vaak samen met een andere specialist op het gebied van voet en enkel en overleggen veel met hen. Waarom? De behandeling is erop gericht dat jij weer kan doen wat je wilt doen. Daarvoor kan het nodig zijn om een combinatie te maken van een voorziening en oefeningen. Een voorbeeld: iemand heeft klachten aan zijn grote teen. Bij onderzoek blijkt dat deze klachten worden veroorzaakt doordat er onvoldoende stabiliteit is in de heup; de grote teen probeert deze instabiliteit te compenseren en raakt overbelast. In zo’n geval zal de fysiotherapeut waarschijnlijk eerst met oefeningen en adviezen werken aan meer stabiliteit in de heup. Heeft dit onvoldoende effect, dan kan na verloop van tijd aanvullend gekozen worden voor een steunzool. Het kan ook voorkomen dat iemand juist eerst een voorziening krijgt om pijnklachten te verminderen, en dat de cliënt na een periode van fysiotherapie met een minder ‘zware’ voorziening toe kan. De fysiotherapeut en voetspecialist trekken dus steeds samen op en overleggen met elkaar.

INZICHT IN JE KLACHTEN

Belangrijk onderdeel van de behandeling is dat je zelf leert begrijpen wat de oorzaak van je klachten was. In het bovenstaande voorbeeld betekent dit dat je snapt hoe het kan dat je pijn in je teen kreeg door zwakte van de spieren in je heup. De fysiotherapeut zal hieraan in de behandeling veel aandacht besteden. Ook aanvullend onderzoek zoals echografie kan je helpen te begrijpen waar je klachten vandaan komen. Het doel: hoe beter jij begrijpt wat er in je lijf gebeurt en hoe de bewegingsketen werkt, hoe effectiever jij aan je herstel kunt werken.

Vergoeding en kosten fysiotherapie

Wat zijn de kosten voor fysiotherapie en wordt het vergoed vanuit de zorgverzekeraar? Bekijk alle informatie wat betreft kosten en vergoedingen in ons kosten- en vergoedingsoverzicht.

Maak gemakkelijk een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging.

Klanten beoordelen ons met een...