Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam extra vocht vast. Zeker in de laatste periode, waarin de baarmoeder is gegroeid. De druk op de bloedvaten is dan groter en er wordt minder vocht afgevoerd. Door de zwaartekracht zakt het vocht in je lichaam naar beneden. Daardoor kun je – vooral aan het eind van de dag – last krijgen van dikke enkels en voeten.
Veel drinken
Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, een van de belangrijkste remedies tegen vocht vasthouden is: veel drinken. Want dat stimuleert je nieren om goed te blijven werken. Daarnaast helpt het om zoveel mogelijk lekker in beweging te blijven, en kun je je voeten omhoog leggen als je zit of ligt. Probeer ook de hoeveelheid zout in je voeding te verminderen. Zout zit vooral in kant-en-klaarmaaltijden en sauzen. En laat ook je bloeddruk af en toe controleren, want vocht vasthouden kan te maken hebben met een hoge bloeddruk.
Zwangerschapshormonen verslappen je spieren
Je voeten hebben het tijdens de zwangerschap zwaar te verduren; ze moeten maandenlang extra gewicht dragen, terwijl de banden en spieren in de voet onder invloed van hormonen verslappen. Naast gezwollen voeten en enkels kun je daardoor ook nog andere voetklachten krijgen, zoals kramp in je voeten en benen (vaak ’s nachts). Sommige vrouwen krijgen zelfs een iets grote schoenmaat of hebben tijdelijk last van doorgezakte voeten (platvoeten). Waarschijnlijk komt dat door het verweken van de gewrichtsbanden. Zorg dat je gemakkelijke, stevige schoenen zonder hak draagt waarin je voeten de ruimte hebben.