4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Feit: zwangerschap heeft invloed op je voeten

Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam extra vocht vast. Zeker in de laatste periode, waarin de baarmoeder is gegroeid. De druk op de bloedvaten is dan groter en er wordt minder vocht afgevoerd. Door de zwaartekracht zakt het vocht in je lichaam naar beneden. Daardoor kun je – vooral aan het eind van de dag – last krijgen van dikke enkels en voeten. 

Veel drinken

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, een van de belangrijkste remedies tegen vocht vasthouden is: veel drinken. Want dat stimuleert je nieren om goed te blijven werken. Daarnaast helpt het om zoveel mogelijk lekker in beweging te blijven, en kun je je voeten omhoog leggen als je zit of ligt. Probeer ook de hoeveelheid zout in je voeding te verminderen. Zout zit vooral in kant-en-klaarmaaltijden en sauzen. En laat ook je bloeddruk af en toe controleren, want vocht vasthouden kan te maken hebben met een hoge bloeddruk. 

Zwangerschapshormonen verslappen je spieren

Je voeten hebben het tijdens de zwangerschap zwaar te verduren; ze moeten maandenlang extra gewicht dragen, terwijl de banden en spieren in de voet onder invloed van hormonen verslappen. Naast gezwollen voeten en enkels kun je daardoor ook nog andere voetklachten krijgen, zoals kramp in je voeten en benen (vaak ’s nachts). Sommige vrouwen krijgen zelfs een iets grote schoenmaat of hebben tijdelijk last van doorgezakte voeten (platvoeten). Waarschijnlijk komt dat door het verweken van de gewrichtsbanden. Zorg dat je gemakkelijke, stevige schoenen zonder hak draagt waarin je voeten de ruimte hebben.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle