We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Feit: vaak op hoge hakken lopen veroorzaakt voetklachten

‘Wie mooi wil gaan, moet pijn doorstaan’ luidt een bekend gezegde. Vrouwen wringen zich in hoge hakken, ook al zitten ze in de meeste gevallen nergens naar. Dat doen ze omdat een gehakte vrouw aantrekkelijker wordt gevonden dan een vrouw op platte schoenen. Als ze er tenminste in slagen er goed op te lopen. Helaas veroorzaken hakken nogal wat voetklachten.

Ben je zelf een fervent drager van hoge hakken, dan zal je ze wel herkennen: pijnlijke voeten na een dag of avond hakken dragen, eeltknobbels, blaren, ingegroeide teennagels, rugpijn en kuitklachten. Ook kan je voet door het dragen van hakken vergroeien: er ontstaat dan een knobbel aan de buitenkant van de grote teen, hallux valgus genaamd. 

Dit is waarom hoge hakken zoveel voetproblemen veroorzaken:

  • Je staat en loopt eigenlijk continu op je tenen. Dat heeft gevolgen voor de spieren en pezen in de kuiten. De achillespees kan door veelvuldig hakken dragen verkorten en verharden, waardoor je enkels steeds minder soepel bewegen en het risico op verstuikingen toeneemt. 
  • Als je op hakken loopt, wordt je hele gewicht wordt door slechts een klein deel van je voet gedragen. Deze overbelasting van de voorvoet kan op den duur pijnklachten veroorzaken. 
  • De tenen zitten bij hoge hakken vaak krap in de schoenen, met als gevolg ingegroeide teennagels en hallux valgus.
  • Met hakken heeft je lichaam een andere houding dan zonder. Je knieschijven hebben het daardoor zwaarder te verduren, je heupen staan onder druk en je hebt meer kans op rugklachten. 

Tips om klachten te voorkomen:

  • Loop niet langer dan een paar uur achtereen op hoge hakken, en niet elke dag.
  • Draag je pumps voor je werk, kies dan na werktijd voor goede schoenen met een platte zool.
  • Trek je hakken af en toe even uit en strek je voeten.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle