4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende
enkel verzwikt of verstuikt

Effectieve Behandeling en Herstel bij Verzwikte of Verstuikte Enkels

Als je ooit je enkel hebt verzwikt of verstuikt, weet je hoe pijnlijk en hinderlijk deze blessure kan zijn. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een verzwikking en een verstuiking? En nog belangrijker, wat kun je doen als je door je enkel bent gegaan? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en bieden we waardevolle tips voor een effectieve behandeling en snel herstel.

Enkelanatomie: Een Overzicht

Om beter te begrijpen wat er gebeurt bij een enkelblessure, is het belangrijk om bekend te zijn met de anatomie van de enkel. De enkel verbindt je voet met je onderbeen en bestaat uit verschillende gewrichten, waaronder het bovenste spronggewricht en het onderste spronggewricht. Deze gewrichten, samen met de enkelbanden, pezen en spieren, zorgen voor stabiliteit en beweging in de enkel.

Diagnose: Een Cruciale Stap

Bij enkelklachten is het essentieel om een nauwkeurige diagnose te stellen voordat de juiste behandeling kan worden bepaald. Verschillende oorzaken kunnen enkelpijn veroorzaken, zoals verzwikking, botbreuken, peesscheuren, ontstekingen en slijtage. Raadpleeg daarom altijd een arts of voetspecialist voor een grondig onderzoek en een juiste diagnose. In sommige gevallen kan een röntgenfoto nodig zijn om een eventuele botbreuk vast te stellen.

Verzwikking of Verstuiking?

Bij een verzwikte enkel worden de gewrichtsbanden opgerekt, terwijl bij een verstuikte enkel de gewrichtsbanden en/of het gewrichtskapsel verrekt of ingescheurd zijn. Het is vaak moeilijk om direct na het ongeval het verschil te bepalen vanwege de zwelling. Pas na vier tot zeven dagen is het meestal duidelijk of het om een verzwikking of verstuiking gaat.

Inversietrauma: Verzwikking naar Binnen

Een verzwikking waarbij de voet naar binnen zwikt, wordt een inversietrauma genoemd. Hierbij rekken de gewrichtsbanden aan de buitenkant van de enkel uit. Direct na de verzwikking ontstaat er pijn en zwelling. Hoewel je meestal nog wel op je voet kunt staan, is lopen pijnlijk. Na enkele dagen kan er een bloeduitstorting op de enkel verschijnen.

Eversietrauma: Verzwikking naar Buiten

Bij een verzwikking waarbij de voet naar buiten zwikt, spreken we van een eversietrauma. Hierbij staat de pijn op de voorgrond en kan er een knappend geluid of gevoel optreden op de plaats van de enkelband. Kort daarna zwelt de enkel op. Een eversietrauma komt minder vaak voor dan een inversietrauma, omdat de enkelband aan de binnenkant van de enkel minder gevoelig is voor overrekking.

Effectieve Behandeling en Herstel

Direct na een verzwikking is het belangrijk om de RICE-methode toe te passen: rust, ijs, compressie en elevatie. Deze maatregelen helpen bij het verminderen van de zwelling en het bevorderen van het herstelproces. Daarnaast zijn er enkele tips die je kunt volgen om je klachten te verminderen en een snel herstel te bevorderen:

  1. Wandel zo snel mogelijk weer normaal, zonder te manken.
  2. Gebruik indien nodig een brace of tape om je enkel te ondersteunen en herhaling van de blessure te voorkomen.
  3. Blijf je enkel bewegen, zelfs in de eerste dagen na het ongeval.
  4. Neem pijnstillers als de pijn ondraaglijk is.
  5. Doe oefeningen onder begeleiding om je enkel te versterken, vooral als je eerder een verzwikking of verstuiking hebt gehad.
  6. Overweeg het gebruik van steunzolen om de stabiliteit van je enkel te vergroten en het risico op nieuwe verzwikkingen te verminderen.

Professionele Hulp en Begeleiding

Bij ernstige enkelblessures is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Onze specialisten kunnen je blessure onderzoeken, een nauwkeurige diagnose stellen en een passend behandelplan opstellen. Daarnaast begeleiden ze je tijdens het herstelproces om de kans op nieuwe enkelletsels te minimaliseren. Aarzel niet om snel een afspraak te maken als je je enkel hebt verzwikt of verstuikt.

Conclusie

Een verzwikte of verstuikte enkel kan erg vervelend zijn, maar met de juiste behandeling en zorg kun je snel herstellen. Onthoud dat een nauwkeurige diagnose essentieel is en dat je altijd professioneel advies moet inwinnen bij enkelklachten. Volg de aanbevolen maatregelen voor een effectief herstel en geniet weer van een pijnvrije enkel.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle