We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

“SAMENWERKEN MAAKT DE ZORG GOEDKOPER EN EFFECTIEVER”

“Mijn vader had een schoenenzaak in Wijhe. Als ik uit school kwam, ging ik altijd even in de werkplaats kijken. Ik weet nog goed dat hij bezig was met een examenopdracht waarbij hij een schoen opnieuw over een leest in elkaar moest zetten. Ik bleef maar geboeid door al die specialistische handelingen en urenlange focus van hem. Kennis, ervaring, oog voor detail en liefde voor het vak zag ik samenkomen. Het was 1974, ik was acht jaar. Toen wist ik al dat ik schoenen wilde maken.” Jan Haagen, directeur van het Expertisecentrum Voet & Beweging, over zijn levensloop en zijn grote droom: een plek waar integrale samenwerking tot stand komt op het gebied van soepel en gezond bewegen.

Samenwerking diverse experts

Jan volgde een opleiding tot orthopedisch schoentechnicus in Den Bosch. Ondertussen was hij aan de slag gegaan bij Kemerink Orthopedie in Zwolle. “Bob Kemerink was mijn leermeester. Kritisch, bevlogen, een goede opleider en een vakvader die staat voor alles wat hij doet. Voor mij een voorbeeld. Een studie is mooi, maar uiteindelijk leer je het echte vak in de werkplaats en in de paskamer. Bob daagde mij keer op keer uit om het beste uit mezelf te halen. Ik was 23 jaar en de jongste orthopedische schoentechnicus in Nederland. Toen vroeg ik mij al af: en nu? Er is nog zoveel meer! Het maken van schoenen was voor mij niet voldoende, puur omdat ik in de paskamer ontdekte hoe belangrijk het is om het totale verhaal van de klant te kennen.  Ik besefte me toen dat mijn product niet alleen een schoen of een zool is. Meer bewegingsvrijheid, zekerheid en vertrouwen, en een gezonder leven van mijn klanten, dat is wat ik lever. Wil je dat echt goed doen dan is een integrale samenwerking cruciaal. Door samenwerking tussen diverse experts wordt de voet- en bewegingszorg echt effectief en vormt die een wezenlijke bijdrage aan de kwaliteit van leven.”

De tandarts

Jan ging op zoek naar aanverwante disciplines en volgde de opleidingen podoposturaal therapie (houdingstherapie icm proprioceptieve zolen) en register-podologie (onderzoek en behandeling van voet- en houdingsgerelateerde klachten). Inmiddels had hij als medevennoot de zaak overgenomen van Bob Kemerink en gaf hij langzaam zijn eigen draai aan het bedrijf. “In de zorg gaat het voornamelijk om problematiseren; we werken dus voornamelijk klachtengericht. Verder koesteren we de veiligheid van onze eigen discipline, terwijl het veel beter is om te behandelen vanuit preventie en het best mogelijke resultaat. Ik ken eigenlijk maar een beroepsgroep waarin preventie centraal staat: de tandarts. Daar gaan we braaf elk half jaar naar toe. Dat moet in de rest van de zorgketen toch ook kunnen? In het Expertisecentrum bouwen wij nu aan één loket voor alle voet- en bewegingsgerelateerde zaken. Achter dat loket werken experts samen die vanuit een integrale visie bezig zijn met soepel en gezond bewegen. We creëren dus één plek waar zorg, advies en training samenkomt.”

Integrale visie? En: hoe krijg je die disciplines met elkaar verbonden? Jan: “door samen te werken wordt je innovatieve kracht groter. Je leert buiten de grenzen van je eigen vakgebied te kijken, wat hoe dan ook een versterkende werking heeft. Verder vergroot je het lerend vermogen van het team.” Klinkt mooi, maar hoe vind je experts die zo denken en werken? “Eigenlijk is het een mentaliteit die zich moet ontwikkelen tijdens de opleiding. Ik zou graag zien dat de nieuwe generatie wordt uitgedaagd om oplossingen te bedenken die vertrekken vanuit het totale bewegingsapparaat. Leren ze het niet op school dan moeten ze dit inzicht krijgen in de praktijk. Eigenlijk gaat dus niet zozeer om kennis. Expertise wordt verondersteld. Het gaat steeds meer over vaardigheden, zoals samenwerken, kritisch durven zijn, van elkaar willen leren en komen tot een gezamenlijk behandelplan. Daarmee maak je het verschil. Misschien moeten wij die aanvullende opleiding starten. Bij ons werken fysiotherapeuten, register-podologen, podotherapeuten, echografisten, medisch pedicures en andere experts als team om de klant heen. En ook bij ons heeft het even geduurd voordat alle neuzen dezelfde kant op stonden: richting klant en de beste oplossing. De volgende stap is een innige relatie aangaan met specialisten in het ziekenhuis.”

Triage

Jan heeft een droom die hij binnen een vijf jaar gerealiseerd wil zien. “Mijn wens is een triagist als spin in het web van het Expertisecentrum Voet & Beweging. Een kaderhuisarts of een specialist die diagnosticeert en een behandeladvies geeft, gebaseerd op evidence en gefocust op het beste traject voor een klant. Het team van behandelaars conformeert zich aan deze diagnose en stelt gezamenlijk een behandelplan op. Ik wil het voor elkaar krijgen dat een klant niet meer 10 keer langs de fysio hoeft en daarna zolen krijgt aangemeten, maar slechts vijf keer en een slimme aanpassing krijgt in de schoen en een preventietraining, met een sneller en beter resultaat. Door een effectieve samenwerking help je de klant echt verder.”

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle