We zijn gesloten van 24 december 2024 t/m 1 januari 2025

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Een winter lang onbezorgd schaatsen: zo voorkom je blessures

Wie hoopt er niet stiekem op weer eens een ouderwetse winter met ijs en sneeuw? De voorlopige voorspellingen wijzen op tenminste één echte winterperiode met voldoende vorst om het natuurijs op te kunnen. En mochten de weermannen en –vrouwen het mis hebben, dan kun je altijd nog een van de vele kunstijsbanen opzoeken. Kortom: haal de schaatsen maar vast uit het vet… en lees dit blog, voor een winter vol onbezorgde schaatspret!

Maurice Starink, die in zijn vrije tijd zelf graag een baantje trekt, werkt al bijna twintig jaar als registerpodoloog bij Kemerink Voet & Beweging in Zwolle. Daar ziet hij regelmatig recreatief schaatsers. “Als mensen met klachten bij ons komen, is de eerste vraag: aan wat voor type schaatssport doe je?”, zegt Starink. “Lange-afstandsschaatsen is totaal iets anders dan shorttrack of ijshockey. De manier van bewegen en de impact op balans en spierkracht verschillen sterk. IJshockey is een contactsport. Bij shorttracking zijn de baantjes kort en de slagen krachtiger. Bij lange-afstandsschaatsen maak je langere slagen en glijd je meer.”

Pijnklachten bij recreatief schaatsers

Je hebt je er maanden op verheugd, eindelijk ligt er ijs… en dan heb je binnen de kortste keren een blessure. Heel vervelend! Volgens Starink zijn dit de meest voorkomende pijnklachten onder recreatief schaatsers:

  • Lage rugpijn. “Rugpijn komt veel voor, meestal doordat iemand niet goed afstrekt. Net als bij skiën verloopt ook bij schaatsen de voetafwikkeling vrij statisch. De plek van waaruit je de afzetkracht inzet, heeft gevolgen voor de hele bewegingsketen: knieën, heupen, rug. Voor meer snelheid, goed kunnen doorglijden en minder spanning op de kuitspieren is het belangrijk om voldoende druk achter op de hielpartij te geven. Zet je teveel af vanuit de bal van de voet, dan kan dat rugklachten veroorzaken.”
  • Knie- en voetklachten. “Vaak worden knie- en voetklachten veroorzaakt door zwakte van de romp- en heupspieren. Als je onvoldoende rompstabiliteit hebt, zak je meer naar voren, met alle gevolgen van dien voor je knieën en voeten. Bovendien val je ook sneller als je teveel voorover hangt, doordat de punt van de schaats dan eerder in het ijs raakt.”
  • Verder kan een benige uitwas op je hielbeen, ter hoogte van de achillespees, voor pijn en blaarvorming zorgen, en kan voorvoetproblematiek, zoals een zenuwinklemming, vervelende pijnklachten geven.

Bochtjes schaatsen

Klachten van heel andere aard gaan zijn die over het maken van bochten. Starink: “Veel mensen zeggen: ‘Ik kan de bochtjes niet lekker maken, ik ben te houterig’. Vaak komt dit door te korte kuitspieren en een te korte achterdijbeenspier (‘hamstrings’). Je kunt dan niet lekker diep zitten en probeert vrij rechtop staand toch je slag te maken. Ook als je teveel draait in je heup, lukt een bochtje minder goed en heb je minder controle over de glijbeweging.”

Blessures voorkomen

Zit je niet te wachten op pijnklachten na een lekker schaatstochtje? Dan heeft Starink de volgende tips voor je:

  1. Neem een paar schaatslessen. Een verbeterde schaatstechniek voorkomt veel blessures.
  2. Zorg voor een goede warming-up.
  3. Hoe verleidelijk het ook is om een flinke schaatstocht te willen uitrijden, laat je niet gek maken! Heb aandacht voor de balans tussen belasting en belastbaarheid.
  4. Bescherm je hoofd en handen: draag een muts en handschoenen.
  5. Houd de kwaliteit van het ijs in de gaten. Bij slecht ijs is de kans op valpartijen groot.
  6. Heb je pijnklachten? Neem ze serieus. Ga naar een expert op het gebied van voet en beweging, en laat de oorzaak van je klachten uitzoeken. Afhankelijk van de oorzaak kan een zooltje, schoenadvies of spiertraining wonderen doen.

Wil je meer weten over voorkomen en verhelpen van blessures onder schaatsers?

Bij het Expertisecentrum Voet & Beweging helpen we je graag van je klachten af en helpen we je om soepel, gezond en pijnvrij te kunnen blijven schaatsen. Wil je meer weten over wat we voor jou kunnen doen? Of wil je meteen een afspraak plannen? Maak hier een afspraak.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle