4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Een sta-bureau is goed, een lunchwandeling beter

Het geheim voor een gezond hart? Bewegen, bewegen, bewegen! Esmée Bakker en haar team hebben onderzocht hoe verschillende vormen van beweging bijdragen aan een gezond hart, bij 15.000 mensen, uit vijf landen.

Wat hebben ze gedaan? Nou, deze deelnemers droegen een week lang een beweegmeter op hun bovenbeen. Deze slimme gadget hield bij of ze sliepen, zaten, stonden, lichtjes bewogen of flink in beweging waren. Geen halve maatregelen dus, maar een 24-uursmonitoring van al hun activiteiten.

En wat bleek? Mensen die flink in beweging waren, liepen minder risico op hartproblemen dan de bankhangers. Zelfs vijf minuten matig bewegen per dag in plaats van zitten had al een positief effect op hun hartgezondheid. En het beste nieuws? De grootste voordelen waren te zien bij mensen die van nature niet zo actief waren.

Je zou denken dat we al wisten dat bewegen goed is en veel zitten slecht. Klopt, daar is al veel onderzoek naar gedaan. Maar dit keer keken ze naar het totaalplaatje van beweging gedurende de hele dag en vergeleken ze verschillende activiteiten met elkaar. Dus geen half werk!

Wat raadt Esmée nu aan? Nou, als je je hart en bloedvaten een plezier wilt doen, ga dan voor meer flinke beweging en minder zitten. Maar hey, niet iedereen kan even intensief bewegen. Voor die mensen is meer staan en licht bewegen al een goed begin. Dus ja, een sta-bureau is leuk, maar een lunchwandeling is waarschijnlijk nog beter!

Hebben ze de deelnemers verteld hoeveel ze moesten bewegen? Nee, ze hebben gewoon geobserveerd wat mensen deden en daaruit conclusies getrokken. Maar ze vermoeden wel dat minder bewegen leidt tot een slechtere gezondheid, niet andersom. Toch willen ze in de toekomst meer onderzoek doen, om zeker te weten wat de exacte impact van beweging op ons hart is. 

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met het Expertisecentrum Voet & Beweging. 

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle