De diëtist

Optimale balans tussen voeding, beweging en gewicht

Een diëtist helpt jou met de optimale balans tussen voeding, beweging en gewicht. Zodat jij gezond en klachtenvrij kunt sporten en optimale sportprestaties kunt leveren.

 

WAT DOET EEN DIËTIST?

Een diëtist is iemand die is gespecialiseerd in voeding en gezondheid. Hij of zij helpt je ervoor te zorgen dat je die voeding binnenkrijgt die jij nodig hebt om gezond te worden of te blijven. Het kan daarbij gaan om afvallen naar een gezond gewicht, maar ook om begeleiding bij ondergewicht, of om aanpassing van je voeding bij een ziekte (denk aan diabetes, hartklachten). Een diëtist heeft een wettelijk erkende vierjarige hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek gevolgd en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

 

EEN SPORTDIËTIST

Een sportdiëtist is een diëtist die zich door middel van een posthbo-opleiding heeft gespecialiseerd in sportdiëtetiek. SCAS gecertificeerde sportdiëtisten zijn sportdiëtisten die voldoen aan aanvullende kwaliteitseisen zoals voldoende werkervaring en deskundigheidsbevordering. Bij het Expertisecentrum Voet en Beweging doen we er alles aan om te zorgen dat jij soepel en gezond kan bewegen, je leven lang. Ook tijdens het sporten. Wat je eet en drinkt heeft veel invloed op je gezondheid en je sportprestaties. Een sportdiëtist is SCAS-gecertificeerd en is expert in het opstellen van een voedingsplan voor sporters. Van recreatief sporters tot topsporters.

Daarbij gaat het vaak om herstelvoeding en om de balans tussen voeding, gewicht en beweging. Samen met jou maakt ze een voedingsplan op maat dat precies aansluit bij jouw prestatiedoelen, de intensiteit en hoeveelheid beweging, leefstijl, gewicht én smaak. Want eten moet vooral ook lekker zijn!

 

DE DIËTIST EN ANDERE EXPERTS OP HET GEBIED VAN VOEDING

Behalve de diëtist zijn er nog veel meer mensen die zich bezighouden met voeding. Voorbeelden zijn de gewichtsconsulent, voedingsdeskundige of voedingskundige, voedingsconsulent, voedingstherapeut, voedingscoach en leefstijlcoach. Wie kan jou het beste helpen met je vraag?

  • Diëtist: de diëtist is gespecialiseerd in voeding en gedrag bij ziekte en gezondheid. Heb je een ziekte of aandoening, ben je (top)sporter of ben je in verwachting, dan helpt de diëtist je om je voeding aan te passen aan wat jij nodig hebt. 
  • Gewichtsconsulent of voedingsconsulent: een gewichtsconsulent of voedingsconsulent adviseert en begeleidt mensen met gewichtsproblemen die verder gezond zijn. Het gaat hierbij om mensen met een BMI (Body Mass Index) tussen de 18,5 en 30. Heb je medische klachten, dan verwijst hij je door naar een arts en/of diëtist. De titels gewichtsconsulent en voedingsconsulent zijn niet beschermd, in principe kan iedereen zich gewichtsconsulent noemen. Sommige gewichts- of voedingsconsulenten hebben contactonderwijs gevolgd, andere een schriftelijke cursus.
  •  Voedings(des)kundige: net als ‘gewichtsconsulent’ is ook ‘voedingskundige’ of ‘voedingsdeskundige’ geen beschermde titel. Zowel wetenschappers die de studie Voeding & Gezondheid hebben gevolgd als mensen die een korte schriftelijke opleiding over voeding hebben gevolgd noemen zichzelf voedings(des)kundige.
  • Voedingstherapeut: ook ‘voedingstherapeut’ is geen beschermde titel. Hij wordt vaak gebruikt door mensen die zich – al dan niet na een opleiding – bezighouden met natuurvoeding en orthomoleculaire voeding.

 

VERGOEDING EN KOSTEN 

Wat zijn de kosten voor een diëtist en wordt het vergoed vanuit de zorgverzekeraar? Bekijk alle informatie wat betreft kosten en vergoedingen in ons kosten- en vergoedingsoverzicht.

 

Afspraak maken

Maak gemakkelijk een afspraak via de onderstaande knop:

Maak gemakkelijk een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging.

Klanten beoordelen ons met een...