Niet alleen volwassenen, ook kinderen kunnen voetgerelateerde klachten hebben. Van de tien meest voorkomende voetklachten tijdens onze kinderspreekuren hebben we een top 10 gemaakt. Daarbij staan platvoeten met stip op 1.
1 Platvoeten
In hun eerste levensjaren hebben kinderen meestal soepele platvoeten. En dat is niet voor niets: een platte voet geeft meer stabiliteit bij het leren lopen. Tussen het zevende en tiende jaar ontwikkelt zich geleidelijk aan een voetboog. De meeste jonge kinderen hebben geen last van hun platvoeten. Af en toe komt het voor dat een kind bij een kortere loopafstand dan normaal last krijgt van vermoeide voeten of van pijn in de voeten na het spelen of in bed. Meer informatie: https://voetenbeweging.nl/klachtenwijzer/platvoet-doorgezakte-voet-pes-plano-valgus/
2 Tenenlopen
Veel kinderen die net beginnen met lopen, lopen op hun tenen. Soms omdat ze iets spannend vinden of omdat ze boos zijn, soms ook zonder aanleiding. Tijdens de groei veranderen de manier van lopen en de stand van de voeten. Als een kind ouder dan drie jaar is en nog op zijn tenen loopt, kán dat wijzen op een aandoening (maar het hoeft niet). Het kan zijn dat het tenenlopen een gewoonte is geworden. Het kan ook door een lichamelijke afwijking worden veroorzaakt, zoals een korte achillespees. Verder komt tenenlopen vaker voor bij kinderen die ook een ontwikkelingsstoornis hebben.
Blijft het tenenlopen lang bestaan, dan kunnen er pijnklachten door ontstaan.
Meer informatie: https://voetenbeweging.nl/klachtenwijzer/tenenloop-bij-kinderen-teengang-toe-walking/
Afwijking niet altijd reden tot zorg
Wat we een normaal looppatroon noemen, is in feite een waaier aan verschillende manieren van lopen die gewoonlijk geen klachten geven. Lopen wordt een pas een probleem als kinderen (te) veel vallen, een slechte houding aannemen, pijnklachten hebben, geen normale afstanden kunnen lopen of als er een duidelijk rechts-linksverschil aanwezig is. De abnormale slijtage, (te) vaak struikelen en het niet lang kunnen of willen lopen kunnen uitingen zijn van onderliggende problematiek. Het Expertisecentrum Voet & Beweging kan de manier van lopen beoordelen en gerichte advies geven.
3 Abnormale slijtage van schoenen
Dat kinderschoenen door het spelen snel slijten, is logisch. Het is verstandig om een deskundige eens te laten kijken naar de manier van lopen en bewegen:
- als de slijtage samengaat met een afwijkend looppatroon;
- als de slijtage gepaard gaat met klachten van de voeten of benen;
- als de slijtage aan één kant veel sterker is dan de andere kant.
4 Vaak struikelen
Vallen en opstaan, het hoort erbij. Maar valt of struikelt een kind opvallend vaak, dan kan er iets aan de hand zijn. Er kan bijvoorbeeld een motorische ontwikkelingsachterstand zijn, een coördinatieprobleem of een probleem met het aanvoelen van het eigen lichaam. (Jonge) kinderen die met de voeten naar binnen lopen vallen vaker, doordat ze over hun eigen voeten struikelen.
5 Niet lang kunnen of willen lopen
Als een kind niet lang wil of kan lopen (en dan bedoelen we natuurlijk niet door een dwarse bui of vermoeidheid), is er vaak sprake van een onderliggend probleem. Het is verstandig om hiervoor een arts te raadplegen.
6 Sterk met de tenen naar binnen lopen
Tijdens de groei gaat de heupkop van het bovenbeen geleidelijk aan anders staan. Hoe meer de heupkop naar voren gedraaid staat, hoe verder het been in de heup naar binnen kan draaien en hoe minder het been in de heup naar buiten kan draaien. Jonge kinderen lopen daardoor vaak met de voeten en benen naar binnen. Naarmate kinderen ouder worden draait de heupkop meer naar buiten. Als de heup in de middenstand staat zal de voet dan recht naar voren staan.
Oudere kinderen kunnen soms wél goed met de voeten naar voren lopen als ze dat met aandacht doen, maar kunnen dit niet als ze moeilijkere opdrachten moeten uitvoeren. Dit komt omdat hun motorische brein nog niet meerdere (moeilijke) dingen tegelijk aankan.
7 Hielpijn door Morbus Sever
Pijn aan een of beide hielen kan wijzen op de ziekte van Sever. Dit is een aandoening die vooral voorkomt bij intensief sportende kinderen. Meer informatie: https://voetenbeweging.nl/klachtenwijzer/hielpijn-bij-kinderen-de-ziekte-van-sever/
8 Enkelpijn door overbelasting
Wanneer een kind zijn enkel overbelast, bijvoorbeeld als gevolg van lang of intensief sporten, kunnen er pijnklachten ontstaan. Bij een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon is de kans daarop nog groter. Ook slecht zittend schoeisel in combinatie met overbelasting vergroot de kans op enkelpijn.
9 Pijnklachten net onder de knie door Osgood Schlatter
Kniepijn en een gevoelige bobbel net onder de knieschijf kunnen wijzen op Osgood-Schlatter, een aandoening die vooral voorkomt bij jongens en meisjes tijdens de groei die veel sporten. Kijk voor meer informatie op
https://voetenbeweging.nl/klachtenwijzer/knieblessures-bij-kinderen-en-jongeren-osgood-schlatter/
10 Achillespeesklachten
Bij intensief sporten tijdens een groeispurt kan de achillespees overbelast raken, met name bij de aanhechting van de achillespees. De oorzaak is vaak ‘onnatuurlijke’ overbelasting van de achillespees door eenzijdig of te fanatiek sporten (veel springen, keren, wenden) in combinatie met standsafwijkingen van de voeten.
Meer informatie: https://voetenbeweging.nl/klachtenwijzer/hielpijn-achillespeesklachten/