4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

De halve marathon, hoe voorkom je blessures?

Blessures vlak voor of tijdens de halve marathon. Dat wil je natuurlijk niet! Gelukkig kun je met de volgende tips van podotherapeut Elise Siemens veel ongemakken voorkomen.

Tip 1: Verhoog je belastbaarheid

Een halve marathon lopen is voor ieder lichaam een flinke uitdaging. Om die belasting aan te kunnen, moet je je belastbaarheid verhogen. Dat doe je door goed en stabiel te trainen en te luisteren naar je lichaam. Vergeet daarbij niet dat ook stress invloed heeft op je belastbaarheid; dit verhoogt de gevoeligheid voor blessures. Zit je bijvoorbeeld net middenin een verhuizing of heb je te maken met een vervelende gebeurtenis in je leven, vraag dan fysiek wat minder van jezelf.

Tip 2: Bezuinig niet op schoenen

Verhogen van de belastbaarheid begint met goede schoenen. Als je hardloopt, moet je lichaam bij iedere stap ongeveer drie- tot viermaal je eigen gewicht opvangen. Tijdens de Scania Zwolse Halve Marathon loop je vrijwel het gehele parcours op een verharde ondergrond. Naast een goede pasvorm is daarom ook een goede demping onmisbaar.

Tip 3: Voorkom blaren

Blaren ontstaan door druk en wrijving. Trek goede sokken aan die vocht afvoeren en zorg voor schoenen met een goede pasvorm. Te smalle schoenen geven druk, terwijl je voeten in te brede schoenen gaan schuiven.

Tip 4: Pas je kleding aan de situatie aan

Draag kleding van ademend materiaal, zodat overtollige warmte en vocht worden afgevoerd bij hitte en je lichaam voldoende warm blijft in koude omstandigheden.

Regent het, trek dan een jack aan, liefst waterafstotend, anders koel je teveel af. Loop je liever zonder jas en sta je in de regen te wachten voor de start? Trek dan een (vuilnis-) zak over je kleding aan, waarin je gaten hebt geknipt voor je hoofd en armen. Dit houdt de meeste regen tegen en voorkomt dat je teveel afkoelt na de warming-up.

Tip 5: Zorg voor een gezonde leefstijl

Om van je lichaam een grote prestatie als een halve marathon te vragen, moet je er goed voor zorgen. Rust en slaap voldoende en zorg voor gezonde voeding. Heb je vragen of twijfels over jouw voedingspatroon, neem dan contact op met sportdiëtist Yvonne Klomp 

Heb je tijdens het trainen last van kuit- of voorvoetproblemen, knie- of heuppijn of andere loperskwaaltjes? Of heb je vragen over bijvoorbeeld schoenen, voeding of looptechniek? Maak dan een afspraak, bijvoorbeeld voor een hardloopanalyse.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle