Blessures vlak voor of tijdens de halve marathon. Dat wil je natuurlijk niet! Gelukkig kun je met de volgende tips van podotherapeut Elise Siemens veel ongemakken voorkomen.
Tip 1: Verhoog je belastbaarheid
Een halve marathon lopen is voor ieder lichaam een flinke uitdaging. Om die belasting aan te kunnen, moet je je belastbaarheid verhogen. Dat doe je door goed en stabiel te trainen en te luisteren naar je lichaam. Vergeet daarbij niet dat ook stress invloed heeft op je belastbaarheid; dit verhoogt de gevoeligheid voor blessures. Zit je bijvoorbeeld net middenin een verhuizing of heb je te maken met een vervelende gebeurtenis in je leven, vraag dan fysiek wat minder van jezelf.
Tip 2: Bezuinig niet op schoenen
Verhogen van de belastbaarheid begint met goede schoenen. Als je hardloopt, moet je lichaam bij iedere stap ongeveer drie- tot viermaal je eigen gewicht opvangen. Tijdens de Scania Zwolse Halve Marathon loop je vrijwel het gehele parcours op een verharde ondergrond. Naast een goede pasvorm is daarom ook een goede demping onmisbaar.
Tip 3: Voorkom blaren
Blaren ontstaan door druk en wrijving. Trek goede sokken aan die vocht afvoeren en zorg voor schoenen met een goede pasvorm. Te smalle schoenen geven druk, terwijl je voeten in te brede schoenen gaan schuiven.
Tip 4: Pas je kleding aan de situatie aan
Draag kleding van ademend materiaal, zodat overtollige warmte en vocht worden afgevoerd bij hitte en je lichaam voldoende warm blijft in koude omstandigheden.
Regent het, trek dan een jack aan, liefst waterafstotend, anders koel je teveel af. Loop je liever zonder jas en sta je in de regen te wachten voor de start? Trek dan een (vuilnis-) zak over je kleding aan, waarin je gaten hebt geknipt voor je hoofd en armen. Dit houdt de meeste regen tegen en voorkomt dat je teveel afkoelt na de warming-up.
Tip 5: Zorg voor een gezonde leefstijl
Om van je lichaam een grote prestatie als een halve marathon te vragen, moet je er goed voor zorgen. Rust en slaap voldoende en zorg voor gezonde voeding. Heb je vragen of twijfels over jouw voedingspatroon, neem dan contact op met sportdiëtist Yvonne Klomp.
Heb je tijdens het trainen last van kuit- of voorvoetproblemen, knie- of heuppijn of andere loperskwaaltjes? Of heb je vragen over bijvoorbeeld schoenen, voeding of looptechniek? Maak dan een afspraak, bijvoorbeeld voor een hardloopanalyse.