4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Blessurevrij wielrennen en mountainbiken

Ben je liefhebber van wielrennen of mountainbiken? Val bij het kopen van een fiets niet meteen voor die aantrekkelijke korting of dat leuke model, maar kijk eerst welke fiets past bij jouw fysieke mogelijkheden. Daarmee voorkom je blessures! 

Henk Zuidema van de Mechanieker bouwt racefietsen (zie www.deraes.nl) en verzorgt het onderhoud van racefietsen en mountainbikes. Over het adviseren van een fiets denkt hij anders dan bij de gemiddelde fietsenzaak gebruikelijk is: “De afstanden die je op een racefiets of mountainbike aflegt en de repeterende bewegingen tijdens het fietsen vragen veel van je lijf. Maar bij de grote fietspaleizen wordt er niet gekeken hoe jij precies op een fiets zit. Daar maak je een keus uit het aanbod, waarbij model, kleur en prijs meestal doorslaggevend zijn. Er is natuurlijk niets mis mee om rekening te houden met je budget en smaak, maar wil je voorkomen dat je fiets in de schuur komt te staan vanwege blessures, dan is het verstandig om éérst te kijken wat voor type fiets bij jouw lichaam en fysieke mogelijkheden past.”

Bikefitting

Wie bij de Mechanieker binnenstapt, begint daarom met een dynamische bikefitting. Zo’n fitting wordt uitgevoerd door het Duursportlab, waarmee de Mechanieker intensief samenwerkt. “Is eenmaal duidelijk waaraan een goede fiets voor jou moet voldoen, dan kun je met die uitgangspunten vervolgens een fiets kiezen die past binnen je budget en smaakvoorkeuren”, zegt Zuidema. “Het is dus niet zo dat je duurder uit bent. Een goede fietspositiemeting helpt je vooral een betere keus te maken uit het bestaande aanbod.”

[pullquote]“Heel goed kijken en luisteren naar de fietser. Daar draait het om bij bikefitting”[/pullquote] 

Veel voorkomende blessures

Wat voor blessures komen veel voor onder fietsfanaten? Zuidema: “Wielrenners en mountainbikers hebben vooral last van pijn aan schouders, knieën of voeten en zadelpijn. Bijna altijd hebben die klachten te maken met iemands positie op de fiets. Zit je te diep of te lang, dan kun je schouderklachten krijgen. Zadelpijn kan te maken hebben met het zadel zelf, maar ook met de mate van stuurdrop en met je fietservaring. Knie- en voetklachten komen meestal door een onjuiste voetpositie of een verkeerd geplaatst schoenplaatje. Ook verkeerd schoeisel kan voetklachten geven.”

Een fiets die bij jou past…

De bikefitter beschikt over een pasfiets en verschillende meettechnieken. “Zo kan hij bij zadelpijn een drukpuntmeting doen en vervolgens een aantal testzadels meegeven”, vertelt Zuidema. “Maar het belangrijkste bij bikefitting is: heel goed kijken en luisteren naar de fietser. Hoe staan je voeten van nature? Wat betekent dat voor de voetpositie tijdens het fietsen? Is bij jou bijvoorbeeld een langere of kortere krenk nodig, of moeten je schoenplaatjes net wat anders komen te staan?”

… of werken aan je beperkingen?

“Naast het kiezen van een fiets die bij jouw mogelijkheden past, kun je ook werken aan je beperkingen. Trainen van de core stability voorkomt bijvoorbeeld klachten en geeft een mooiere houding op de fiets.”  Zuidema stuurt klanten met blessures ook weleens door naar een specialist op het gebied van houding en beweging. “Die kijkt nog weer een laagje dieper naar de oorzaak.”

Wil je meer weten over voorkomen en verhelpen van blessures onder fietsliefhebbers?

Bij het Expertisecentrum Voet & Beweging zoeken we uit waar jouw klachten vandaan komen en helpen we je om soepel, gezond en pijnvrij te kunnen blijven fietsen. Wil je meer weten over wat we voor jou kunnen doen? Of wil je meteen een afspraak plannen? Maak hier een afspraak.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle