Wandelschoenen, makkelijke kleding, hier en daar toch ook een paar kleurige pumps of een zomers sandaaltje. Op 15 mei 2018 mochten wij de Zwolse wandelverenigingen verwelkomen op een avond vol praktische tips over het voorkomen van blessures. Hoe houd je langeafstandswandelen leuk?
De een loopt eens in de week in de eigen omgeving, de ander waagt zich aan het Pieterpad of aan een voettocht naar Santiago de Compostella. Hoe jong of oud je ook bent en wat je wandeldoelen ook zijn, je wilt niet gehinderd worden door pijn aan voeten, knieën, rug of heupen. Sprekers Jan Haagen (directeur van Kemerink en het Expertisecentrum Voet & Beweging) en Elise Siemens (adviseur bij Kemerink en het Expertisecentrum Voet & Beweging) trakteerden de aanwezige wandelaars samen met Pieter Wieten (eigenaar van Wieten Schoencomfort) op handige informatie en adviezen.
Cijfers en feiten
Jan Haagen trapte de avond af met interessante weetjes over wandelen. Wist je bijvoorbeeld dat in Nederland 1,2 miljoen langeafstandswandelaars wonen, die samen jaarlijks 32,1 miljoen wandelingen van meer dan vijftien kilometer maken? Dat een mens in zijn leven gemiddeld drie keer de wereld rondloopt? En dat de zaterdag, zondag en woensdag de populairste wandeldagen zijn?
Alles over wandelschoenen
Pieter Wieten legde uit waar je op moet letten als je wandelschoenen wilt waarmee je écht zorgeloos op pad kunt. De kern van zijn verhaal was: meten is weten. Als je de lengte en breedte van je voet zorgvuldig meet en de maat van de wandelschoenen hierop afstemt, ben je al een heel eind op weg. Daarnaast zijn ook de leest, het materiaal, de voering en de manier van veteren belangrijk, net als een goede match met de sokken. Er ontspon zich een levendige discussie over het onderhoud van wandelschoenen en over manieren om natte schoenen snel en verantwoord te drogen. Ook kwam het volgens Jan Haagen zwaar onderbelichte onderwerp ‘sokken’ uitvoerig ter sprake, en werden de voor- en nadelen van hoge en lage wandelschoenen besproken.
Balans en blessures
Hierna nam Elise Siemens het stokje over. Zij plaatste het voorkomen van blessures in een breder perspectief. Bij langeafstandswandelen gaat het niet alleen over goede schoenen, maar spelen veel meer factoren een rol, en draait het uiteindelijk vooral om de balans tussen belasting en belastbaarheid. Veel blessures zijn een gevolg van een relatief te hoge belasting van iemands fysieke (en mentale) mogelijkheden op dat moment. Elise nam een scala aan veelvoorkomende blessures door – van hielspoor tot marsfractuur, van blaren tot blauwe nagels -, legde uit hoe deze blessures kunnen ontstaan en gaf tips om ze te voorkomen en/of te genezen.
Brede blik
Jan Haagen nam de aanwezigen vervolgens mee naar een loopanalysezaal, waar hij met behulp van filmpjes liet zien dat lopen een beweging is waar de hele ‘keten’ (je hele lichaam) bij betrokken is, en hoe een disbalans in een onderdeel gevolgen kan hebben voor de rest van je lijf. Als voorbeeld toonde hij beelden van een man met pijnklachten in zijn been, die vooral voortkwamen uit onvoldoende rompstabiliteit. Veel klachten komen voort uit onvoldoende training, betoogde Jan; wandel je graag, zorg dan dat je ook andere spiergroepen traint.
De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje, waarbij enthousiast gebruik werd gemaakt van de gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers.