Arjan Jansen is verenigingsadviseur bij SportService Zwolle. “Mijn doel is om verenigingen sterker te maken. Dat doe ik door ze anders te laten kijken, beter te laten luisteren naar hun leden en de dingen net even anders te organiseren. Mijn kracht? Luisteren en verbinden. Mijn droom? Mensen waarvan je het niet verwacht, toch in beweging krijgen. Dat zijn niet alleen pubers en ouderen, maar ook daklozen, delinquenten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een prachtige uitdaging.”
Wat voor vragen krijg je als verenigingsadviseur? “Een vereniging wil bijvoorbeeld professionaliseren en een nieuwe organisatiestructuur implementeren. Of een sportclub meldt zich omdat ze zich geconfronteerd ziet met een afname van haar ledenbestand. Ook krijgen we veel praktische vragen, bijvoorbeeld over een goede regeling rondom onkostenvergoedingen. Voor elk vraagstuk hebben wij wel iemand in huis. Ik werk er nu drie jaar. De meeste collega’s hebben een sportopleiding gedaan; ik heb een verpleegkundige achtergrond en ben jaren actief geweest in de zorg. Wat ik het fijnste vind in mijn werk, is de combinatie van organiseren en verbeteren. Mijn uitdaging is om voor iedereen met een sport- of bewegingsvraag een afgestemd aanbod op een goede plek te ontwikkelen.”
Maatschappelijk werker
Zijn zorgachtergrond heeft Arjan veel gebracht. “In mijn werk draait het om goed kijken en luisteren naar de mensen waarvoor je het doet. Het is best leuk om met een groep enthousiaste 75-plussers aan de slag te gaan, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. Ik heb jaren in de revalidatie gewerkt. Dan heb je te maken met vaak lange en intensieve trajecten die om flexibiliteit en om een niet aflatend luisterend oor vragen. En: om een integrale, multidisciplinaire blik. Niets is mooier om met een integraal team van specialisten de mensen weer in hun kracht zetten, zowel fysiek als mentaal. Het betekent dat je als professional ook zelf uit je comfort zone moet durven te stappen. Bij mij gebeurt dat meestal vanzelf, omdat ik innoveren leuk vind: hoe kan het anders, slimmer en effectiever? Mijn werk toentertijd had een belangrijk neveneffect. Omdat je maatwerk levert en de mens centraal stelt, ben je ook een soort maatschappelijk werker. Zodra je resultaat boekt met elkaar, komen de verhalen vanzelf over hoe fundamenteel bewegen eigenlijk voor de patiënt is. Menigeen is uit zijn sociale isolement gekomen. Ik zie dan de energie terugkomen, waardoor mensen ook op andere fronten meer gaan ondernemen en vertrouwen krijgen in eigen kunnen.”
Chief Listening Officer
“Bij de Zonnehuisgroep ben ik ooit begonnen met het opzetten van seniorensport. Een initiatief dat zijn oorsprong heeft in de wijk. We zijn eerst gaan praten met de mensen. Dat is essentieel. Echt, het is een kunst om met al je aandacht goed naar iemand te luisteren, zonder je eigen mening te willen inbrengen of je gedachten te laten afdwalen. Een voorbeeld voor mij is Corine Jansen. Zij was Chief Listening Officer bij het Radboud MC. Dat deed ze met verbluffende resultaten en innovaties. Sindsdien wordt er meer opvolging gegeven aan de vragen en behoeften van patiënten of problemen die ze ondervinden. In die gesprekken verzamel je ook waardevolle informatie, op basis waarvan je kunt verbeteren.”
Achter de geraniums wachten op het einde
“Terug naar seniorensport. Er waren acht mensen van boven de tachtig die hadden aangegeven een uitdaging te willen. Ja letterlijk, een uitdaging. Dus geen flauwekul. Deze mensen hadden namelijk in hun leven veel gesport en gaven nu aan dat ze op een gezonde, veilige en goed afgestemde manier weer in de benen wilden. Fantastisch toch? We zijn samen gaan zitten, daarna hebben we de benodigde expertise verzameld en een programma gemaakt voor een sportdag. Daar kwamen uiteindelijk veertig mensen op af, allemaal uit het netwerk van de initiatiefnemers. Ze hadden een duidelijke voorwaarde gesteld: niet zeuren en niet klagen! Ze wilden dus een positieve en energieke dag vol uitdaging. En die kwam er. Die energie lijkt erg op die van Hendrik Groen (boek en TV-serie, red). Waarom zou je leven als senior alleen bestaan uit koffie drinken en achter de geraniums zitten wachten op het einde? Nee hoor, het leven is nog veel te leuk en we willen nog lang niet dood, is het credo. Ik word zelf erg blij van deze mentaliteit. De sportdag heeft ertoe geleid dat we nu elke donderdagochtend een veldje opzetten en onder andere Kubb spelen, een soort jeu de boules met houten blokken. Het mooie is dat alle vormen van fysiotherapie in dit spel zitten. Conditie, kracht, balans, oog-handcoördinatie en conditie, met als doel lekker in beweging blijven en plezier hebben met elkaar. De reden van het succes is dus dat we zijn gaan doen wat deze mensen graag willen. En dat leidt al snel tot meer aanmeldingen. De spelers worden als het ware de ambassadeurs voor ons om nog meer mensen in beweging te krijgen. Dat is overigens ook de beste manier. De mensen zijn dan intrinsiek betrokken èn gemotiveerd om anderen uit te nodigen om ook mee te doen.”
Er gebeurt nog veel meer bij SportService Zwolle:
BEWEEGTEAMS
Er zijn diverse beweegteams, verdeeld over 4 vier stadsdelen. Deze teams helpen om, in samenwerking met de scholen en de sportverenigingen, de jeugd meer te laten sporten. Arjan: “Onze mensen geven gymles op scholen en ondersteunen groepsleerkrachten met het implementeren van specifieke methodieken om het sporten en bewegen op school aantrekkelijker te maken. Ze organiseren gezamenlijk buitenschoolse activiteiten voor alle leeftijden tot 18 jaar. Je ziet dat steeds meer jongeren aansluiten en doorstromen naar de verenigingen, op het moment dat ze merken dat sporten gewoon leuk is. Sporten is namelijk ook goed voor je sociale en cognitieve vaardigheden. Dat krijgen er steeds meer in de smiezen.”
BUURTSPORTCOACHES
Een andere belangrijke expert binnen de beweegteams van Sportservice Zwolle is de buurtsportcoach. Deze coach richt zich op het stimuleren van een gezonde en actieve leefstijl voor bewoners van 18+. Doel is verbinden, aanjagen, stimuleren en faciliteren van andere partijen in het veld, om zodoende het sport- en beweegaanbod te organiseren en aan te bieden aan de inwoners van Zwolle. De buurtsportcoach is een samenwerkingsverband tussen SportService Zwolle, Travers Welzijn en WijZ. Naast de wekelijkse activiteiten zijn de buurtsportcoaches betrokken bij verschillende projecten in de stad, waaronder de Diabetes Challenge, seniorensport en Bewegen met vrouwen.
Pubers in beweging
Wat gebeurt er veel bij SportService Zwolle! “Klopt helemaal. Weet je wat ook mooi is? Dat we onderzoek doen of meewerken aan onderzoek. Bijvoorbeeld, waarom stoppen kinderen met sporten? De jeugd van 14, 15 jaar haakt massaal af bij de sportvereniging. Wij hebben ontdekt dat de training lang niet altijd interessant en uitdagend genoeg is. Dus gaan wij trainers en clubs helpen. Er is aandacht voor groepsdynamiek, het gedrag en de uitdaging van pubers en we zoomen in hoe je invloed kunt uitoefenen op zo’n groep van jonge spelers. Dat werpt zijn vruchten af, vooral omdat je niet alleen sec naar de sport kijkt, maar ook naar de randvoorwaarden om het sporten in teamverband daadwerkelijk te laten slagen. Goed kijken en goed luisteren dus, dat werkt. Niet alleen bij jongeren, maar ook bij doelgroepen die minder in beeld zijn in de maatschappij. Dak- en thuislozen bijvoorbeeld, delinquenten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het liefst zou ik voor iedereen een programma ontwikkelen. Moet gewoon kunnen, in mijn optiek. We hebben de kennis en ervaring in huis en zijn slim in het benutten van maatschappelijk vastgoed. Nou, wat wil je nog meer?”
Het Expertisecentrum Voet & Beweging werkt samen met de Buursportcoaches van Sportservice Zwolle. Meer weten? Kijk op www.sportservicezwolle.nl Wil je eens kennismaken met het prachtige werk en de resultaten van deze organisatie? Kijk dan hier naar de mooie verhalen, bijvoorbeeld van Jan, de optimist.