We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Appen en wandelen tegelijk, geen goede keuze

Appen en wandelen klinkt niet als de meest gevaarlijke combinatie, maar onderzoekers hebben laten zien dat dit daadwerkelijk gevraarlijk kan zijn voor jezelf en voor anderen! 

Zelfs tijdens onze dagelijkse wandelingen kunnen velen de verleiding niet weerstaan om berichten te beantwoorden of door Instagram te bladeren. Of dit ook daadwerkelijk gevaarlijk is, is nog nooit echt onderzocht. Daarom heeft Matthew Brodie, een vooraanstaand neurowetenschapper verbonden aan de Universiteit van New South Wales, besloten tot een nieuw onderzoek. 

Weinig onderzoek

Het fenomeen van al wandelend appen heeft eerder de nieuwsgierigheid van experts gewekt, maar er is opvallend weinig diepgaand onderzoek gedaan naar de respons van appende voetgangers op onvoorziene gevaren. Bovendien hebben weinig studies die dit terrein betreden, tegenstrijdige uitkomsten voortgebracht. Enige uitkomst is dat voetgangers die zich al append voortbewegen eerder in botsingen verzeilen, terwijl andere bevindingen suggereren dat jongeren het kunststuk van multitasken beheersen, in staat zijn om met precisie te appen terwijl zij scrollen en typen tijdens hun straatwandeling. Maar blijft deze ogenschijnlijke onbevreesdheid niet zonder risico?

“Het lijkt wel een universele gewoonte, waarbij tot wel 80 procent van mensen, ongeacht hun leeftijd, doelloos naar beneden staart terwijl zij wandelen,” beweert Brodie in een dialoog met Scientias.nl. “Het is het hedendaagse normaal. Voor de jongere generatie is dit de enige realiteit die zij kennen. Maar rijst de vraag of deze realiteit veilig is. Is dit het toekomstbeeld dat wij nastreven? Wat maakt de smartphone zo onweerstaanbaar verslavend?”

Deze reflecties vormden de aanleiding voor Brodie om de gevaren van wandelend appen met meer precisie te onderzoeken. “Ik wilde in kaart brengen of deze gevaren reëel zijn of slechts ingebeeld,” verklaart hij. “Ik trachtte het risico op systematische wijze te meten.”

Risico’s


De bevindingen suggereren dus dat wandelend appen wel degelijk reële risico’s met zich meebrengt. Dit terwijl velen van ons, in onze alledaagse levens, schuldig zijn aan deze praktijk. “Niet alleen zet je jezelf in gevaar, maar ook anderen,” waarschuwt Brodie. “Denk aan fietsers die trachten jou te ontwijken en uiteindelijk zelf een ongeval krijgen, of aan een oudere en kwetsbare persoon die vertrapt wordt door een appende wandelaar. Als je aan het appen bent en een bus of tram nadert, kunnen de gevolgen zelfs fataal zijn. Aan de andere kant, als je tegen een lantaarnpaal aanloopt, doet dat hoogstens je trots schade.”

De studie toont aan dat wandelend appen een potentieel gevaar vormt dat nog onvoldoende onderzocht is en kan bijdragen aan een toenemend aantal voetgangersongelukken. “Dit is inderdaad een groeiend probleem, waar we regelmatig over horen, waarbij mensen tijdens het appen tegen anderen opbotsen,” aldus Brodie. Harde cijfers ontbreken echter nog. “In veel landen is het verband tussen het gebruik van mobiele telefoons en voetgangersongelukken nog onvoldoende duidelijk,” aldus Brodie.

Stoppen?

De vraag die rest is of mensen aangemoedigd kunnen worden om hun telefoon tijdens het wandelen links te laten liggen. De onderzoekers merken op dat vooral jonge mensen geneigd zijn risico’s te nemen, zelfs als zij zich bewust zijn van de gevaren. “Zij zullen blijven neigen naar roekeloos gedrag, zelfs met kennis van de risico’s,” vermoedt Brodie. “Daarom ben ik van mening dat louter educatieve inspanningen ontoereikend zullen zijn om het probleem op te lossen. Dit heeft vooral te maken met de onmiddellijke en uiterst verslavende sociaal-emotionele beloning die ervaren wordt bij het gebruik van mobiele telefoons.” 

In de tussentijd hoopt Brodie dat mensen zich meer bewust worden van de risico’s en wellicht vaker hun mobiele telefoon in hun zak laten wanneer ze de straat op gaan. 

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle