4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Alles over steunzolen voor dagelijks gebruik, sport en werk

Heb je rug- of voetklachten, dan kunnen steunzolen verlichting geven, of voorkomen dat het probleem verergert. Er zijn verschillende soorten steunzolen: voor dagelijks gebruik, voor sportschoenen en voor veiligheids-/werkschoenen. Hoe kom je aan de steunzool die voor jou dé oplossing is? We vroegen het aan podotherapeute Elise Siemens.

Wat zijn steunzolen eigenlijk?

“Steunzolen zijn helemaal op maat gemaakt voetbedden, die je gewoon in je eigen schoenen kunt leggen. Ze worden met de hand gemaakt, van kurk en leer, maar tegenwoordig ook steeds vaker digitaal, van een verende rubbersamenstelling. Zowel kinderen als volwassenen kunnen baat hebben bij steunzolen. Een steunzool kan verschillende functies hebben:

  • Bijvoorbeeld als je voet te veel naar binnen staat, of als je scheef staat.
  • Bijvoorbeeld bij een overbelast gewricht in je voet, of een likdoorn.
  • Demping geven. Dat kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor sporters of bij reumatische klachten.”

Voor welke klachten worden steunzolen gebruikt?

“Steunzolen kunnen worden gebruikt om klachten te verminderen of klachten te voorkómen. Een top vijf van de klachten waarvoor het vaakst steunzolen worden geadviseerd:

  1. Hielspoor. Vooral in het najaar zien we een piek van mensen met hielspoor. Dat komt doordat mensen in de zomerperiode vaak slappere schoenen of slippers dragen, en vaker en intensiever lopen dan in de winter.
  2. Voorvoetklachten.
  3. Doorgezakte voeten en platvoeten.
  4. Houdinggerelateerde klachten: rug-, heup- en kniepijn.
  5. Tot slot bieden steunzolen aan veel ouderen een oplossing. Door het ouder worden vermindert de hoeveelheid weefsel op de voet. Je gaat als het ware steeds meer op je botten lopen, en dat kan pijnlijk zijn. Ook wordt je minder stabiel tijdens het bewegen. Steunzolen geven demping en strekking. Het lopen blijft daardoor een stuk comfortabeler.”

Hoe kom je aan de juiste steunzolen?

“Een steunzool kan zijn werk pas doen als hij precies op maat is gemaakt. Er zijn immers geen twee voeten gelijk. Bovendien hangt het er maar net vanaf waarvoor je de steunzolen wilt gebruiken, en in welke schoenen. De steunzool wordt dus aangepast op de schoen waarin je de zool wilt dragen. Een zool voor je hardloopschoen ziet er anders uit dan een steunzool in je alledaagse schoeisel.  Omdat het aanmeten van steunzolen maatwerk is, is vooraf een gedegen onderzoek nodig. Daarin is een gesprek met jou het belangrijkst. In dat gesprek vraagt de behandelaar naar je klachten en voorgeschiedenis, en waar je de steunzool voor wilt gebruiken. Verder wordt er gekeken naar je voeten, houding en de manier waarop je loopt, en wordt er een scan of blauwdruk van je voet gemaakt. Als het nodig is, volgt er aanvullend onderzoek, zoals een loopanalyse, echo, fysiotherapeutisch onderzoek of onderzoek door een pedicure. Na dit onderzoek krijg je een behandeladvies. Dat bestaat vaak uit een schoenadvies, verstrekken van steunzolen en eventuele andere maatregelen, zoals tapen, rekoefeningen, vilttherapie of weghalen van likdoorns.”

Kan ik mijn steunzolen vervangen door gelzooltjes?

Gelzooltjes worden niet op maat gemaakt en geven niet of weinig ondersteuning aan je voet. Ze voelen hoogstens comfortabel aan. Bij voet- of houdingsklachten is het verstandig om te kiezen voor steunzolen die speciaal voor jouw voeten zijn gemaakt.

Kun je je steunzolen in elke schoen dragen?

“Steunzolen worden aangepast op de schoen waarvoor ze bedoeld zijn. Dat kunnen je alledaagse schoenen zijn, maar ook je sportschoenen of veiligheids-/werkschoenen. Soms zijn de schoenen die je draagt een van de veroorzakers van je klachten. In dat geval vertellen we je waar je op kunt letten bij het aanschaffen van schoenen. Realiseer je dat het dragen van een steunzool de binnenruimte in je schoen kleiner maakt. Tenzij je een schoen met uitneembaar voetbed hebt gekocht, want dan kun je dat voetbed gewoon verwisselen voor jouw steunzool. Draag je schoenen die onvoldoende ruimte bieden voor correctie door middel van steunzolen, dan kun je last krijgen van drukplekken. In te smalle schoenen kan de steunzool opbollen en daardoor irritatie geven. En in een te brede schoen kan hij juist gaan schuiven.”

Hoe verloopt het aanmeten van steunzolen bij het Expertisecentrum Voet & Beweging?

“Voor een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging heb je geen verwijzing nodig. Kenmerkend voor onze manier van werken is dat we altijd vanuit meerdere disciplines naar je klachten kijken, en dat we je nooit alleen een steunzool meegeven, maar ook met je meedenken over schoenen, houding en voorkomen van nieuwe klachten. Een zooladvies gebeurt altijd in overleg met jou. Kies je voor steunzolen, dan krijg je ook adviezen mee om zo snel mogelijk te wennen aan het dragen ervan. Heb je pijnklachten, dan laten we daar natuurlijk niet zomaar mee doorlopen; we helpen je dan met tijdelijke schoenaanpassingen of andere oplossingen door de periode tot aan de aflevering van de zooltjes heen. Je steunzolen worden gemaakt door vaktechnici en vallen onder de aanvullende verzekering.”

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle