4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Alles over sokken

Over goede schoenen wordt heel wat gezegd en geschreven. Sokken zijn niet vaak onderwerp van gesprek. Ten onrechte, stelt Elise Nuberg, sportvoetkundig adviseur. ‘Sokken en schoenen moeten samenwerken. Je kunt nog zulke dure schoenen kopen, als je daarin geen goede sokken draagt, kun je alsnog last krijgen van vochtige voeten, schuurplekken en blaren.’ 

Waarom sokken dragen?

Sokken zijn vaak een onderbelicht onderwerp. Toch dragen we ze niet voor niets. ‘Sokken hebben drie functies’, vertelt Elise. ‘Ze helpen ervoor te zorgen dat onze voeten op temperatuur blijven, zorgen voor vochtafvoer en bieden comfort. Zonder sokken heb je sneller last van koude voeten. Ook heb je zonder sokken sneller blaren, omdat je huid door transpiratie sneller gaat schuren tegen je schoen. Verder zijn sokken belangrijk voor het behoud van je schoenen en zorgen goede sokken voor een betere aansluiting aan je schoen.’

Verschillende soorten sokken

Je kunt sokken verdelen in sokken voor dagelijks gebruik en sportsokken. Alledaagse sokken zijn vaak gemaakt van katoen, maar zijn ook verkrijgbaar in onder andere badstof en bamboe. Sommige hebben een anti-slipzool.

Sportsokken kun je onderverdelen in hardloop-, wandel-, tennis-, voetbal-, hockey-, skisokken en ga zo maar door. Bijna iedere sport heeft zijn eigen sokken. De ene sok is lang (denk aan ski-, voetbal- en hockeysokken, die ook de scheenbenen moeten beschermen), de andere kort of zelfs ‘onzichtbaar’ (dat wil zeggen: sokken die niet boven de rand van de schoen uitsteken, ook wel ‘invisibles’ genoemd). Sommige sokken zijn dik, andere juist dun. In sommige sportsokken zit katoen (hardloopsokken), in andere juist niet (wandelsokken).  Ook de drukverdeling in de sok verschilt per sport. 

Sokken kopen? Let hierop!

  • Neem de schoenen mee waarin je de sokken wilt gaan dragen en kies sokken die passen bij de activiteit waarbij je ze wilt dragen. 
  • Draag schoenen met voldoende ruimte voor je voeten. Nogal wat mensen kopen te kleine schoenen. Omdat je voeten in de loop van de dag dikker worden, kun je schoenen het beste in de middag kopen. 
  • Twijfel je welke maat sokken je moet kopen? Ga bij twijfel voor een wat kleinere maat, zodat de sok goed om je voet sluit. 
  • Kies voor naadloze sokken. Naden kunnen irritatie geven. 
  • Zweet je veel? Kies dan sokken met merinowol erin, of eventueel een combinatie van merinowol en zijde. 
  • Kun je niet tegen wol of heb je niet snel last van zweetvoeten, kies dan voor synthetische sokken.
  • Laat je niet afschrikken door de prijs van goede sokken. Sokken van goede kwaliteit slijten veel minder snel dan gewone katoenen sokken. Op termijn ben je niet duurder uit. 
  • Pas op met goedkope sokken. Ze hebben soms de belijning die sokken van goede kwaliteit ook hebben, maar bieden niet dezelfde functies.

Wassen en onderhoud van sokken 

Goede sokken kun je het beste op 30 of 40 graden wassen. Doe ze na het wassen niet in de droger, maar hang ze op. Draag je synthetische sokken en blijft er een naar geurtje aan hangen? Was ze dan met een deodoriserende conditioner, zoals de Basefresh van NIKWAX, onder andere verkrijgbaar bij de outdoorspecialist.

Elise Nuberg heeft een passie voor reizen, bergen en natuur. Niet alleen vanuit eigen ervaring, maar ook vanuit haar werk als sportvoetkundig adviseur weet ze veel over sokken en schoeisel. Na in Amersfoort een outdoorafdeling te hebben opgezet, werkt ze sinds december 2017 bij Leerentveld Vrije Tijd BV, waar ze medeverantwoordelijk is voor de collectie.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle