Afvallen doet meer dan alleen je figuur verbeteren. Wist je dat je darmen en je brein ook veranderen als je gewicht verliest? Deze twee hebben zelfs invloed op elkaar!
In de zomer lijkt aankomen heel gemakkelijk, met alle BBQ’en en de terrasjes, maar de zomerkilo’s eraf krijgen kan een stuk lastiger zijn. Dat komt omdat je darmen, hormonen en brein allemaal een rol spelen in je eetgedrag. Maar wat gebeurt er met je lichaam als je erin slaagt om af te vallen? Dat hebben Chinese onderzoekers uitgezocht.
De studie richtte zich op mensen met overgewicht die een dieet volgden genaamd ‘intermittent energy restriction’, waarbij ze afwisselend weinig en normaal aten. Gedurende 62 dagen aten de deelnemers in het eerste deel steeds minder calorieën, tot ze uiteindelijk slechts een kwart van hun normale portie binnenkregen. In het tweede deel kregen ze een lijst met gezonde voedingsmiddelen, waarmee ze 500 tot 600 calorieën per dag binnenkregen.
Het resultaat? De deelnemers verloren gemiddeld 7,6 kilo en verbeterden hun gezondheid met een slankere taille, een lagere bloeddruk en betere bloedsuikerwaarden.Maar er gebeurde meer. De onderzoekers ontdekten dat het dieet ook invloed had op de darmbacteriën en de hersenactiviteit. Na het dieet was er minder hersenactiviteit in gebieden die te maken hebben met eetlust en verslaving. Ook veranderde de samenstelling van de darmbacteriën. Sommige soorten bacteriën die je wilskracht kunnen verminderen, zoals Escherichia coli, namen af. Tegelijkertijd namen bacteriën die je helpen impulsen te beheersen, zoals Parabacteroides distasonis, juist toe.
Volgens onderzoeker Qiang Zeng is het belangrijk om te begrijpen hoe je brein en darmen samenwerken, vooral bij overgewicht. Je gewicht beïnvloedt namelijk je voedselkeuze. Slanke mensen kiezen vaak onbewust voor gezonder voedsel, terwijl mensen met overgewicht sneller grijpen naar calorierijke snacks. Dit kan te maken hebben met die wisselwerking tussen darmen en brein.
De communicatie tussen je darmen en je hersenen is complex en verloopt via de zogenaamde ‘hersen-darm-microbioom-as’. Hoewel we nog niet precies weten hoe dit werkt, wordt steeds duidelijker dat veranderingen in je darmen invloed kunnen hebben op je hersenen en omgekeerd.
Het onderzoek biedt een startpunt voor verder onderzoek naar hoe deze communicatie gewichtsverlies beïnvloedt. Welke darmbacteriën en hersengebieden zijn cruciaal voor succesvol afvallen en het behoud van een gezond gewicht? De onderzoekers hopen dat dit soort inzichten niet alleen helpt bij afvallen, maar ook bij het behouden van een gezond leven.
Wil jij ook hulp bij een gezonde levensstijl? Neem contact op met het Expertisecentrum en laten we samen kijken, hoe wij jou kunnen helpen!