Kloven in voeten: niet mooi om te zien en soms ook pijnlijk. Hoe ontstaan ze, wat kun je eraan doen en kun je voorkomen dat je voetkloven krijgt?
Wat zijn kloven in voeten?
Door druk en wrijving vormt zich op je voeten een eeltlaag. Eelt is een beschermlaag van dode cellen. Als er teveel of te lang druk op de eeltlaag staat, kan die barsten of scheuren. Dat noem je kloven. Kloven zijn dus scheuren en barsten in de droge eeltlaag van de voet. Ze zijn meestal enkele millimeters tot een centimeter lang/diep en aan het huidoppervlak breder dan onderaan. Ook in de zachte, vochtige huid tussen de tenen kunnen kloven ontstaan. Deze vochtige kloven worden vaak veroorzaakt door een schimmelinfectie.
Oorzaken van kloven in voeten
Droge voetkloven zitten in de eeltlaag van de voet, vaak op de hiel. Eelt is een verdikking van de hoornlaag, de bovenste laag dode huidcellen, en vormt een natuurlijke beschermlaag. Eelt ontstaat door druk en wrijving. Een dun eeltlaagje op je voeten is normaal en het is niet verstandig dit laagje weg te halen. Niet goed zittend schoeisel kan ervoor zorgen dat er overtollig eelt op je voeten komt. Andere oorzaken van veel eelt op je voeten zijn onder andere een verkeerde stand van de voeten, veel staan en overgewicht.
Tips tegen voetkloven
Kloven in je voeten kun je in veel gevallen voorkomen door goede schoenen te dragen, (niet te kleine of te grote) sokken in je schoenen te dragen en je voeten goed te verzorgen.
Tip 1: Houd de huid soepel
Een goede voetverzorging houdt de huid je voeten soepel, waardoor er minder eelt ontstaat en je minder last hebt van wrijving. Smeer je voeten zeer regelmatig in. Afhankelijk van jouw huidconditie kies je voor een voedende, vettige of hydraterende crème. Gebruik geen zeep, want die tast de beschermlaag van je huid aan.
Tip 2: Draag goede schoenen
Veel mensen denken onterecht dat ze goede schoenen dragen. Goede schoenen hebben de juiste pasvorm met voldoende ruimte voor de tenen. Ze zijn gemaakt van ademend materiaal en hebben een loopzool die past bij de ‘mobiliteit’ van de voet. Draag je slippers, zorg dan dat die niet te klein zijn. Twijfel je of jouw schoenen goed zijn voor jouw voeten? Laat het Expertisecentrum Voet en Beweging er eens naar kijken.
Tip 3: Zo voorkom je vochtige kloven in je voet
Vochtige kloven ontstaan meestal door zweetvoeten of langdurig contact met water. Droog je voeten na het wassen, douchen of zwemmen goed af, gebruik een schimmeldodend product en draag schoenen en sokken van ademend materiaal.
Vragen over kloven in de voeten?
Heb je vragen over kloven? Wil je bijvoorbeeld weten hoe het komt dat jij vaak last hebt van voetkloven, of wil je weten wat jij eraan kunt doen? Neem dan contact op met het Expertisecentrum Voet en Beweging.